Новини з 1996 року

Звідки брати кальцій, якщо ви не любите молочні продукти

pplus 27 травня 2020 07:20 205 0

П’ять продуктів, багатих кальцієм для тих, хто не їсть молочне.

Кальцій необхідний нам не лише для здоров'я кісток і зубів, але і для зміцнення м'язів та підтримки нервової і серцево-судинної систем.

Ми ще з дитинства знаємо, що багато кальцію містять молочні продукти. Але молочне їдять не всі. Хтось не переносить лактозу, комусь не подобається смак молока, а хтось не п'є його, бажаючи кращого життя всім коровкам і кізочкам.

На щастя, отримувати кальцій можна не лише з молока або сиру, але і з рослинної їжі. Наприклад, з цих продуктів.

П'ять продуктів рослиного походження, які багаті на кальцій

Кунжут

У 100 грамах цих маленьких насінин міститься майже добова норма кальцію для дорослої людини, а також багато інших важливих для організму речовин, таких як магній і цинк. Якщо ідея їсти кунжут ложками вас не приваблює, додавайте його в салати, другі страви (особливо добре кунжут доповнює страви східної кухні) або випічку.

Можна приготувати з кунжуту козинаки або халву. Але не забувайте, що через велику кількість цукру і жирність самого кунжуту, такі ласощі дуже калорійні. Перед вживанням насіння рекомендується замочити на кілька годин, а потім злегка обсмажити. Це поліпшить смак і допоможе нейтралізувати фітинову кислоту, яка заважає засвоєнню кальцію.

Мигдаль і фундук

Ці горіхи багаті кальцієм і білком, магнієм, калієм, цинком, а також вітамінами групи В і вітаміном Е. Словом, мигдаль і фундук — справжнє джерело корисних речовин. А також — калорій. Тому не дуже на них налягайте. Достатньо вживати приблизно 100 грамів горіхів на день. Мигдаль так само, як і кунжут, краще замочити і трохи обсмажити для нейтралізації фітинової кислоти.

Броколі

Це рослина з родини капустяних містить кальцій і вітамін К, який допомагає кальцію засвоюватися, забезпечуючи його взаємодію з вітаміном D. Вживати броколі можна в будь-якому вигляді: у сирому, на пару або зробивши крем-суп.

Боби едамаме (молоді соєві боби)

Едамаме не найбільш часті гості на наших столах. І дарма. Крім кальцію, вони містять велику кількість білка, заліза, цинку і вітаміну А. Часто додаються до страв японської та китайської кухонь.

Рукола

У руколі міститься близько 15% добової норми кальцію для дорослої людини, а також магній, фолієва кислота, вітаміни А і С. Цю рослину легко знайти на прилавках магазинів, її навіть можна виростити на власному балконі. Руколу зазвичай додають в салати, пасту або піцу. Обирайте сорт, який не дуже гірчить, інакше він може зіпсувати смак страви.

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись

Посол Словаччини, модерн, романтика і містика: у Кременчуці відкрили Міжнародну виставку. ФОТОрепортаж 328 0
Різнокольорові голуби та пухнасті кошенята: у Кременчуці відбулася виставка домашніх тварин. ФОТО 693 0
Бонус від Кременчуцького льотного коледжу: захоплюючі польоти над Дніпром, які вразили містян. ФОТО 542 0