Новини з 1996 року

Які бур'яни можна вживати в їжу і чим вони корисні для здоров'я

pplus 28 січня 2021 07:00 213 0

Багато рослин називають бур'янами абсолютно несправедливо. Адже вони не лише їстівні, але й можуть бути надзвичайно корисні для здоров'я.

Кульбаба

Це найпоширеніша їстівна квітка, в їжу йде все: від бутонів до коріння. З кульбаби організм отримає багато заліза, калію, кальцію, бета-каротину, вітамінів групи В, А і С.

Збирати краще молоді рослини, оскільки в них міститься максимальна кількість корисних речовин і відсутня гіркота.

Суріпка звичайна

Ще один бур'ян, який можна сміливо використовувати в кулінарії. Суріпка доповнює багато страв, надаючи їм пікантної гостроти. Особливо цінуються молоде листя і квіти за рахунок вмісту флавоноїдів, органічних кислот, вітамінів В і С.

Ці компоненти нормалізують роботу нервової системи, серця, нирок, очищають судини, зміцнюють імунітет.

Рогіз

У народі цю трав'янисту рослину називають очеретом. Зустріти його можна на озерах або болотах. Молодий рогіз має смак цукрової тростини.

У їжу зазвичай використовують кореневища, саме в цій частині рослини накопичуються всі поживні речовини. Коріння запікають на багатті або варять як картоплю. Крім того, його можна використовувати замість борошна для коржів.

Грицики

Бур'ян, який добре знайомий дітям 90-х, тому що їли його без побоювань. Смак рослини нагадує щавель.

Трава нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, знижує тиск, підвищує згортання крові. Листя багате каротином, марганцем, вітаміном С і В2. Його додають у салати, супи, начинку для пирогів, а насінням замінюють зерно гірчиці.

Калачики

У дитинстві багато хто їв так звані калачики. Це плоди калачика лісового, ріс він всюди — в саду, на галявинах. Потрібно було витягти їх з бутона, побільше набрати в руку і з'їсти, адже лише так можна було відчути смак.

Калачики багаті вітамінами й білками, містять каротин, аскорбінову кислоту. Рослина славиться заспокійливими і протизапальними властивостями. З її листя готують перші страви або яєчню.

Зірочник середній

Цей бур'ян росте за часом менше, ніж триває теплий сезон, і садівникам потрібно встигнути зібрати «урожай», щоб отримати від нього максимум користі. Вживання листя в якості вітамінної добавки позбавить від авітамінозу, а також поліпшить загальний стан організму.

Однак у цій бур'янистій траві міститься багато сапоніну, шкідливого для шлунково-кишкового тракту, тож не варто їсти її забагато.

Цикорій

Їстівна частина рослини — це корінь. Його можна вживати у свіжому і сушеному вигляді, робити настої і відвари. Смак свіжого коріння нагадує картоплю з грибами. А смак відомого напою схожий на каву.

Цикорій містить цілу колекцію вітамінів. Також сприяє нормалізації артеріального тиску й очищенню внутрішніх органів.

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись

Подорож у минуле: яким був Кременчук у ХХ столітті і яким він є зараз. ФОТОрепортаж 1303 0
З пензликом у руці по життю: в Кременчуці відкрили виставки двох досвідчених митців. ФОТОрепортаж 1667 0
Вулицями Кременчука: яким було наше місто у другій половині 20-го століття? 2014 0