Новини з 1996 року

Великдень 2019. Купити або спекти паски самому: що обійдеться кременчужанам дешевше?

Валерія Макряшина 23 квітня 2019 12:00 772 0

Напередодні найсвітлішого християнського свята — Великодня, багато кременчужан стали перед вибором: купувати святкові паски або ж спекти самостійно? 

Прилавки кременчуцьких супермаркетів, ринків і хлібних відділів магазинів буквально завалені наразі всілякими пасками та булками.

Тут знайдуться паски на будь-який смак: з ванільною й шоколадною помадкою, з посипкою, з арахісовою пастою, просто з горіхами, корицею, цукатами та іншими начинками й прикрасами. Ціни не кусаються  невелику паску можна купити від 7-8 гривень. 

Втім, відповідно до опитування, яке провела "Програма Плюс" у мережі Facebook, більшість кременчужан вважають за краще готувати цю святкову "страву" самі. Й це можна зрозуміти, бо природньо, смачніше й оку приємніше, якщо святкова паска зроблена своїми руками. Але для її приготування потрібна певна вправність, яка по правді є не в кожного. Тож у такому випадку досвідчені господині радять спитати перевірений рецепт приготування паски в своїх мам, бабусь чи прабабусь.

 

Читать полностью:  https://finance.tut.by/news588018.html?crnd=96586

 

Що та за якими цінами пропонують містянам кременчуцькі магазини та супермаркети й у скільки обійдеться святковий стіл, якщо все приготувати самому?

Асортимент величезний. Святкові кекси, вагою 500 гр коштують від 49-ти гривень. Такий же, але дещо менший - вже 30 гривень. Ціна на святкові паски різна, на будь-який смак і гаманець. У супермаркетах і в хлібних магазинах є дешеві (від 7 гривень), але маленькі, є і величезні, прикрашені різнокольоровими квіточками та горіхами. Але найкрасивіші - це сирні паски, присипані цукровою пудрою. Коштують вони  дорого, але купляють їх активно. 

 

 

Втім, пекти паски самостійно вийде значно дешевше. Беремо в руки будь-яку паску з прилавку, уважно дивимося на її склад. Якщо в складі немає яєць, будьте впевнені, що продукт швидко зачерствіє, а якщо він легкий — тісто добре вимішали.

У якісній пасці не повинно бути пальмового масла, яєчного порошку, консервантів та різних підсолоджувачів. На прилавку в складі декількох пасок ми побачили сухе молоко, замість, ту ж пальмову олію, а додатково "букет" із харчових добавок. 

Давайте приблизно підрахуємо вартість продуктів, витрачених на приготування паски.

Отже: десяток яєць (наразі їх можна купити по акційній ціні) —17 грн, кілограм борошна на вагу - 8 грн (борошно в упаковці коштує дещо дорожче — за 2 кг ви заплатите 20 гривень), нормальне якісне вершкове масло — від 30 грн, 100 гр родзинок — 6 грн як мінімум, цукор — 13 грн/кг, молоко — (домашнє - 12 грн за літр), а пакетоване — від 15 гривень за літр і то по акції в супермаркеті, дріжжі — сухі коштують як мінімум 3 грн, глазур та прикраси коштуть десь від 3 грн. 

Кременчужанка Світлана розповідає, що на приготування 14 великодніх пасок середнього розміру в минулому році вона витратила до 100 грн. У цьому році жінка на закупівлю необхідних продуктів на випікання святкових пасок відала також до 100 грн. Світлана зазначає, що так набагато вигідніше, ніж купувати в магазині, де одна середня паска коштує від 50 грн, що явно ще не межа. Тому висновок один: вигідніше спекти самому.

Секрети випікання.

 

 

У день випікання господиня щільно закриває двері кухні, всі вікна та балкон, щоб уникнути протягів. Тісто любить тишу та спокій, і щоб воно добре зійшло, навіть розмовляти доводиться пошепки.  Замішувати тісто потрібно протягом години, поки воно не буде відставати від рук, не стане густим і пишним. І чим довше його замішувати, тим більше воно насититься повітрям і почне поступово "рости". Потім у тісто потрібно додати вершкове масло й залишити його "в спокої" на деякий час. У самому кінці прийшла черга додати до тіста збиті білки та родзинки, попередньо промиті, пропарені та обсушені. Для смаку також можна додати ром або ваніль. Коли тісто зійшло вдруге, господиня готує формочки різної висоти і протирає їх вершковим маслом.

"На дно посуд я кладу фольгу або папір для випічки, щоб тісто не підгорало, і на 1/3 заповнюю кожну формочку. Тісто беру дуже акуратно, інакше воно може злякатися та впасти. Потім беру збитий жовток і змащую верх тіста, щоб уникнути тріщин, і відразу ставлю в духовку на 30-40 хвилин...", - каже Світлана.

Коли аромат випічки пішов гуляти по всій квартирі, а рум'яні паски охололи, його верхівку потрібно змазати глазур'ю або білками збитими з цукром.


По традиції. У старі часи паски випікалися з середи на четвер, процес займав майже добу, а не лічені години, як зараз, але частково досвід поколінь стане в нагоді і сучасній господині. Наприклад, яйця належало розбити та вилити в окремий посуд і відстояти їх годину, щоб жовтки почервоніли і паски були яскравішими (кажуть, паски на одних тільки жовтках довго зберігаються). Приготувавши всі інгредієнти, слід було запалити три свічки (або хоча б одну) і помолитися Богу, щоб благословив паски, щоб вони були пишними та смачними. Замішану опару ставили в тепле місце з вечора і вночі навіть прокидалися кілька разів, перевіряючи, чи добре вона підростає.Потрібно було накрити посудину, до речі, рушником, а зверху покласти хрестоподібно два прутика освяченої верби (а на дно формочок - по два колоски пшениці, освяченої на Трійцю або Маковію, у вигляді хреста). 

 

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись