Новини з 1996 року

В Україні ввели нові вимоги до якості молока та молочної продукції

Іона Харченко 17 липня 2019 13:30 216 0

В Україні запрацювали нові вимоги до безпечності та якості молока й молочних продуктів, які стимулюватимуть підвищення обсягу виробництва молока. Відповідний наказ Мінагрополітики від 12 березня 2019 року №118 «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока та молочних продуктів» набрав чинності 15 липня 2019 року (наказ зареєстрований у Міністерстві юстиції України 7 червня 2019 за №593/33564).

Документ запроваджує належну практику виробництва, переробки та введення в обіг молока та молочних продуктів, встановлює критерії до сирого молока, які обумовлюють його придатність для споживання людиною.

Вимоги стосуються всіх операторів ринку молока та молочних продуктів незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов'язана з виробництвом, переробкою та введенням в обіг зазначеної продукції. При цьому правила не поширюються на первинне виробництво молока та молозива, призначених для власного споживання.

Передбачається, що такі вимоги будуть стимулювати підвищення обсягу виробництва молока ґатунку «екстра». Також оновлення вимог у цій сфері дозволить привести національне законодавство у відповідність до вимог ЄС щодо ветеринарно-санітарних правил виробництва й обігу молока, визначення показників безпечності.

Крім того, зазначені вимоги зобов’яжуть переробників стежити за показниками якості та безпечності, запровадити принципи ризикоорієнтованих підходів при формуванні періодичності відбору зразків. При цьому відповідальність покладається на учасника ринку, залишаючи за компетентним органом інструмент контролю добросовісності оператора ринку.

Документом передбачено, що оператори ринку молока та молочних продуктів повинні отримати експлуатаційний дозвіл відповідно до Закону «Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів».

Крім того, вони можуть вводити власні вимоги до молочної сировини, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів, та контролю в критичних точках і містять показники та процедури, еквівалентні і/або мають рівень вище, ніж визначено цими вимогами.

Також встановлено відповідні критерії для сирого коров'ячого молока:

- кількість мікроорганізмів при 30°C Ј 100000 колонієутворюючих одиниць/мл (за двомісячний період за зразками, що відбираються з частотою щонайменше двічі на місяць);

- кількість соматичних клітин Ј 400000 клітин/мл (за тримісячний період з частотою щонайменше за одним зразком на місяць, крім випадків, коли компетентним органом буде визначена інша методологія з метою урахування сезонних коливань рівнів виробництва);

- точка замерзання не вище ніж мінус 0,52 градусів, щільність не менше ніж 1028 грамів на літр (незбиране молоко при температурі 20 градусів) або еквівалент (у повністю знежиреному молоці при температурі 20 градусів).

Якщо молоко сире чи молозиво не відповідає вимогам, оператор ринку зобов'язаний невідкладно повідомити компетентному органу про випадки невідповідності та вжити коригуючі заходи з метою виправлення ситуації. Результати вжитих заходів повинні бути задокументовані та доступні для перевірки.

Молоко чи молозиво завантажується в цистерни, контейнери, резервуари або інші ємності за умови відсутності будь-якого забруднення. Ємності, що використовуються для транспортування молока та молозива, не можуть бути використані для транспортування інших продуктів або речовин.

Транспортні засоби та ємності для молока й молозива повинні відповідати таким вимогам:

- внутрішні поверхні ємностей повинні бути виготовлені з нетоксичних матеріалів, дозволених до контакту з молочною сировиною, легко очищатися, митися та дезінфікуватися;

- конструкція ємностей повинна забезпечувати щільне закриття отворів, що унеможливлює потрапляння сторонніх предметів або запахів і забруднення молока та молозива ззовні (в тому числі пилом), витікання вмісту, мати систему вентиляції молочних секцій;

- транспортні засоби повинні бути сконструйовані так, щоб унеможливити несанкціонований доступ до молока та молозива (замки, пломбування тощо);

- зовнішня поверхня транспортного засобу повинна легко митися, бути гладкою та стійкою до накопичення вологи і протікання.

Також у документі містяться вимоги до процесу доїння, правила безпеки осіб, які вчиняють доїння і/або інші операції з молоком і молозивом, вимоги щодо термічної обробки молока, молозива та молочної сировини й особливості упаковки та нанесення позначок для молока і молочних продуктів.

Перехідний період для адаптації до нових правил для операторів ринку, орієнтованих на внутрішній ринок, встановлено до 2022 року.

 

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись

Кременчужани можуть насолодитися красою традиційних вузлових ляльок. ФОТО 224 0
У Кременчуцькій галереї - аншлаг: відкрили всеукраїнську виставку. ФОТОрепортаж 322 0
«Бумеру - 15 років»: у Кременчуці відбувся ювілейний концерт репера Серьоги. ФОТО 464 0