Новини з 1996 року

У пошуках альтернативи. Депутат Тетяна Сідерка перевірила, як їдять учні колегіуму №25. ФОТО. ВІДЕО

Валерія Макряшина 12 вересня 2018 12:30 1714 0

Чи якісно харчуються учні Кременчуцького колегіуму №25, перевіряла сьогодні, 12 вересня, депутат міськради Тетяна Сідерка. 

Це перший навчальний заклад, який потрапив під перевірку міського "ревізора". Однією з головних причин загальноміських перевірок шкіл стали скарги батьків щодо нововведень стосовно харчування їхніх дітей у школах. Питання в батьків були такі: як організовується харчування, чи є альтернативні його варіанти, як воно оплачується, чому при оплаті з'являється комісія тощо. 

На ці та інші питання депутатці й журналістам відповіла директор КНВК №25 Тетяна Москалик.

 

 

"У Кременчуці організовано безкоштовне харчування для учнів 1-4 класів (за рахунок бюджету) та пільгових категорій. Для учнів старших, 5-11 класів, харчування оплачують батьки (15 грн за порцію). Все, що стосується безкоштовного харчування, - є затверджене меню, двотижневе. На його підставі ми складаємо меню й для старших класів", - розповіла Т. Москалик. 

Наразі в колегіумі харчуються 1000 дітей (усього в закладі близько 1300), з них безкоштовно - 600 школярів, а 400 - платно. За словами директора, це досить багато порівняно з минулим роком. Вона також додала, що учні мають право обирати страви: "Рибу не їдять, мало їдять рибні котлети, то замінили їх м'ясними стравами". 

У комплекс входить перше, друге, хліб і чай/компот. Загалом, на такому комплексі наполягають батьки, хоча діти їдять не все, зокрема, відмовляються від "першого". З повним меню батьки учнів мають змогу ознайомитися на офіційному сайті колегіуму.

Т. Москалик також спростувала інформацію, що кошти за харчування "згорять" у разі, наприклад, хвороби дитини. Вона запевнила, що це не так, "гроші йдуть за дитиною на наступний місяць". Цей процес контролює бухгалтер та класний керівник щодня. 

І при сплаті коштів за харчування в колегіумі №25 ніякої банківської комісії  немає. 

Аби побачити на власні очі процес подачі їжі діткам - учням молодших класів, Тетяна Сідерка разом з представниками ЗМІ, директором колегіуму та його заступником з НВР Тетяною Павловою вирушили до їдальні, де чергові якраз накривали на стіл. Цього ранку школярам приготували рисову кашу, салат із капусти та моркви, котлети й компот. 

 

 

Депутат Т. Сідерка зазначила, що тарілки з їжею гарячі, так як повинно бути, порція середня й виглядає досить нормально, однак прикрістю виявилося те, що в салаті з моркви та капусти присутні помітили щось схоже на водорості. Це була заморожена зелень, якої бути там не повинно.

"Она не должна быть мороженной в этот промежуток времени. Салат из свежей капусты вот так запороть", - обурилася депутат. 

Також вона засумнівалася, чи є в каші масло, заявивши, що вона занадто рідка й біла.  Працівник кухні запевняли, що масло в рисі є - 350 г на 100 порцій. Аби впевнитися, депутатці довелося куштували рис, однак вона залишилася при своїй думці. 

Сама ж кухня, за словами Т. Сідерки, в нормальному робочому стані. Після сніданку в їдальні залишилися тарілки з їжею: на одному столі - дві, на іншому - одна. На це керівництво закладу відповіло щось на кшталт: "недоработка кухни".

Щодо буфету в колегіумі, то нічого шкідливого Тетяна Сідерка там не побачила: шоколадні батончики, сік, яблука, лущене насіння соняшника й ароматні гарячі пиріжки, які печуть у колегіумі.

 

 

Багато зауважень перевірка закладу, зокрема харчоблоку, в депутатки Т. Сідерки не викликала. Найголовніше те, що батьків, як запевнила директорка колегіуму, вчасно інформують про меню, зміни в харчуванні та всі інші деталі. 

 

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись