Новини з 1996 року

У Міністерстві охорони здоров'я занепокоєні харчуванням українців: пропонують свою "здорову тарілку"

Ксенія Омельченко 14 грудня 2017 17:37 367 0

Учора, 13 грудня, МОЗ України вперше за роки незалежності в Україні презентувало рекомендації зі здорового харчування для громадськості.

"Населення України страждає від ожиріння, серцево-судинних хвороб, цукрового діабету, тощо. Часто причиною цього є неправильна культура харчування. МОЗ презентує "здорову тарілку", яка має покращити стан здоров'я українців. При цьому нова тарілка - це не нові продукти, вона адаптована до смаків та вподобань українців", - заявила начальник Управління громадського здоров'я МОЗ України Наталя Півень.

Так, "здорова тарілка" складається з таких продуктів:

1. Овочі та бобові. МОЗ рекомендує 300 г овочів за 4-5 порцій та 75 г бобів на добу.
2. Фрукти та ягоди - 300 г за 2 порції на добу.
3. Молочна та кисломолочна продукція. Низької та помірної жирності, 2,5-3 порції на добу.
4. Корисні олії та жири. До 70 г на добу рослинної олії: оливкова, соняшникова, лляна, кукурудзяна.
5. Цільнозернові продукти, горіхи та насіння. 70 г вільних злаків для жінки та 90 г - для чоловіка, 2 ложки горіхів та насіння на добу.
6. Риба, м'ясо, яйця. 2-3 рибні страви на тиждень. Переважно м'ясо птиці. 1-2 яйця на добу.

Також МОЗ рекомендує обмежити споживання цукру та солі - не більше 5 г солі та 50 г цукру на добу. А також вживати достатню кількість води.

Варто зазначити, що вартість такої тарілки в МОЗ не підрахували.

Читайте також: Ціни на харчування у дошкільних закладах Кременчука підвищено. Прайс

Нагадаємо, що 11 грудня набув чинності наказ МОЗ України про нові добові норми харчування. У Держпродспоживслужбі відмітили, що останній раз ці норми переглядалися 18 років тому. 

Відповідно до нововведень, дітям радять їсти менше солодкого (швидких вуглеводів), підліткам МОЗ радить вживати більше білків (м'яса) і менше жирів (особливо сала й масла), а також менше вуглеводів - це каші, хліб, солодощі. Дорослому населенню рекомендується знизити вживання вуглеводів на добу (знизили на 50 грамів), а білків (збільшили на 12 грамів) і жирів (збільшили на 15 грамів), навпаки, збільшити.

 

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись