Новини з 1996 року

Ця крупа дуже корисна для здоров'я людини

pplus 10 грудня 2019 07:35 283 0

Булгур — це один із найбільш корисних злаків. Ось чому він усе частіше зустрічається в рецептах здорового харчування. Традиційно цей елемент міститься у стравах Близького Сходу, Азії, Балкан, Туреччини, Вірменії, Індії. Сьогодні, завдяки своїм корисним властивостям, булгур популярний у Західній Європі та Америці.

Булгур зазвичай отримують після бланшування і сушіння зерен пшениці. Він містить безліч поживних речовин, одними з яких є білки. У ньому міститься близько 20 відсотків клітковини, вітаміни групи B, А і багато інших. Цей злак також багатий на магній, фосфор, кальцій, залізо і йод. Тепер ми розповімо про користь цього продукту більш детально.

Де знайти булгур і як його потрібно зберігати

Ви можете придбати цей злак у великих продуктових магазинах, супермаркетах, гіпермаркетах, а також в арабських і турецьких магазинах. Ви знайдете зерна в найрізноманітніших варіантах: маленькі, середні та великі. Вибираючи булгур, будьте дуже уважними: в пачці не повинно бути темних зерен і цвілі. Злак необхідно зберігати в сухому місці. Коли ви принесете пачку додому, то одразу розкрийте її та пересипте в суху банку, так булгур довше збереже свої корисні властивості.

Турецький салат із булгуром

Для приготування такого салату вам знадобиться 200 грамів булгуру вищого ґатунку. Насипте необхідну кількість у ємність і налийте туди кип'ячену воду. Необхідно, щоб крупа настоялася протягом півгодини. Тепер на сковорідці смажимо дрібно нарізану цибулю до золотавого кольору, додаємо туди одну столову ложку томату і трохи гострого перцю. Все ретельно перемішуємо і тушкуємо до готовності. Набряклу крупу змішуємо з пастою. Нарізаємо кубиками свіжий помідор і огірок. Усе перемішуємо у великій ємності, приправляємо сіллю і перцем, а також поливаємо оливковою олією та бальзамічним оцтом. Тепер можна подавати страву до столу.

Буряк із булгуром

Одним із традиційних турецьких рецептів є буряк із булгуром. Готується ця страва легко й просто. Вам знадобляться два буряки середнього розміру. Гарненько промийте їх і загорніть у фольгу. Запікаємо протягом 40 хвилин. Булгур залишаємо набрякати в кип'яченій воді. Потім дістаємо буряк, знімаємо шкірку. Нарізаємо кубиками. Перемішуємо разом із крупою, додаємо петрушку, трохи м'яти. Поливаємо медом, посипаємо сіллю і перцем. Щоб завершити страву, збризкуємо її невеликою кількістю оливкової олії.

Фрикадельки з булгуром і томатним соусом

Дрібно нарізаємо одну велику цибулину. Змащуємо розігріту сковорідку великою кількістю жиру. Додаємо дрібно нарізані помідори. Кидаємо лавровий лист, приправляємо сіллю, перцем і цукром. Тушкуємо на повільному вогні протягом десяти хвилин. Вимикаємо плиту. Перемішуємо 300 грамів свинячого або яловичого фаршу разом із сіллю, перцем, кмином і невеликою кількістю гострого перцю. Додаємо п'ять столових ложок крупи у фарш і замішуємо м'ясне тісто. Робимо з фаршу невеликі кульки. Потім обвалюємо їх у борошні і тушкуємо в томатній пасті на середньому вогні, поки фрикадельки не приготуються.

Долма з булгуром

Нарізаємо дрібно одну велику морквину та одну велику цибулину. Тушкуємо все у жирі й додаємо одну чайну ложку крупи. Ви також можете приготувати долму з суміші булгуру і пшона. За кілька хвилин додаємо одну склянку мелених волоських горіхів. Отримаєте цікаве поєднання. Приправляємо сіллю і перцем за смаком. Тепер накриваємо все кришкою і даємо крупі набрякнути на повільному вогні. У суміш додаємо чорнослив, родзинки та чебрець. Усе добре перемішуємо. Тепер усе загортаємо у виноградне листя і варимо на середньому вогні протягом 20 хвилин, потім обсмажуємо на сковорідці протягом 15 хвилин. Подаємо на стіл гарячим.

Якщо ви не знаєте, як правильно готувати цей злак, то можете потренуватися на білому рисі, потім можете змішувати ці дві крупи. Проте якщо вам не подобається булгур, то можна просто приготувати усі ці чудові страви з рисом, буде так само дуже смачно і корисно.

Капуста з булгуром

Нашаткуйте середню головку капусти, обсмажте на олії. Додайте склянку булгуру середнього помелу. За 10 хвилин залийте водою, додайте сіль і спеції і поставте страву в духовку — так її смак буде ще більш виразним.

Готується булгур так само, як і звичайний рис. Співвідношення крупи й рідини повинно бути приблизно один до двох із половиною чи навіть до трьох. Зерна мають залишатися цілими та не склеюватися між собою.

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись

Антирейтинг: місця у Кременчуці, де відпочивати — “не айс”. ФОТО 990 0
Чотири місця у Кременчуці, де можна відпочити. ФОТО 1833 0
Посол Словаччини, модерн, романтика і містика: у Кременчуці відкрили Міжнародну виставку. ФОТОрепортаж 850 0