Новини з 1996 року

Це просто жах! Полиці супермаркету відомої мережі забиті пліснявими яйцями! ВІДЕО та ФОТО

Марина Баніт 30 липня 2018 13:00 2930 0

Дещо жахливе побачили мешканці Кременчука на полицях одного із супермаркетів міста.

Усе почалося з того, що вдома закінчилися курячі яйця, а найближчим супермаркетом по дорозі став той, що розташований неподалік  зупинки "Міський сад".

Тож у пошуках яєць кременчужани направилися до відповідного відділу. Тут на полицях було стільки курячих яєць, як ніколи до цього. Наблизившись до полиць, потенційні покупці відчули, що смерділо тухлими яйцями. А перед очими постала картина, яка просто вражала огидою. Яйця були цвілі, биті, з чорними плямами, з курячою кров'ю та лайном. Тож руки аж потяглися до відеокамери, щоб зафіксувати цей жах. Адже в минулому році 5 молодих людей після вживання яєць, до речі, куплених у цій самій мережі супермаркетів, потрапили в лікарню з сальмонелою. Але в результаті мережу реабілітували, хоча все це викликало підозри. Звинуватили - чайну ложку.

Кременчуцьку мережу АТБ реабілітовано. У спалаху сальмонельозу в місті винна чайна ложка

За інформацією, яку журналіст отримала з перевірених джерел, причина такого великого накопичення в мережі гнилих яєць може бути така.

На одному з підприємств - яєчному холдингу України - влітку утворюється застій продукції.  Пов'язано це з сезоном відпусток та частково з припиненням постачання в Крим, яке раніше рятувало постачальників. Так джерело повідомляє про те, що яйця з підприємств до мережі супермаркетів надходять з порушенням термінів вживання. Але  торгові точки отримують знижки на продукцію, тому зацікавлені в пропозиції, нехтуючи, дуже часто свідомо, якістю яєць. Між іншим, бувають випадки, коли мережа супермаркетів не продала партію яєць. Їх просто повертають виробнику, перебирають, перебивають етикетки про терміни споживання та повертають у мережу. Термін споживання яєць буває порушений на 1-2 місяці від реального (25 діб). 

Тож, вочевидь, така схема відбувається в даному супермаркеті. Адже задекларовані на маркуванні терміни споживання яєць  не прострочені. Та їх зовнішній вигляд і сморід говорять про протилежне.

Ось що продають у Кременчуці на полицях супермаркету (фото та відео від 28.07.2018 року):

 

Биті яйця одразу треба вилучати з лотка, попереджаючи ураження інших

Лайно з пліснявою

Пліснява

Чорні плями

Тож лишається не дивитися на терміни споживання, які вказує виробник, а дивитися на зовнішні показники яєць. А в даному супермаркеті, з огляду на все, порушені всі вимоги до якості яєць та їх зберігання. Тож будьте уважні й звертайте увагу на таке.

ДСТУ пред'являє такі вимоги:

Класифікація яєць і вимоги до їх якості.

Маркування і пакування яєць

 

Яйця курячі харчові залежно від строків їх зберігання і якості ділять на дієтичні і столові. До дієтичних відносять яйця, строк зберігання яких не перевищує 7 діб, без врахування дня знесення. Столовими вважають яйця, які зберігались після сортування не більше 25 діб при температурі не вище 20° С, а також яйця, які знаходились у холодильниках не більше 120 діб.

Залежно від маси яйця ділять на категорії: відбірна з масою одного яйця не менше 65 г, а 10 шт — 660 г; перша — відповідно 55 і 560, друга — 45 і 460 г. Яйця дрібні, масою до 45 г, а також із пошкодженою шкаралупою використовують для промислової переробки.

Шкаралупа дієтичних і столових яєць має бути чистою, непошкодженою. На ній не повинно бути кров'яних плям і посліду. У дієтичних яєць повітряна камера нерухома, висотою до 4 мм, жовток — міцний, розміщений у центрі і без переміщень, а білок — щільний, світлий, прозорий.

Для столових яєць допускається певна рухомість повітряної камери з висотою до 7 мм, а для яєць, що зберігались на холодильниках, — до 9 мм. Останні можуть мати жовток, що переміщується, тоді як в решти — він може злегка переміщуватись і мати невелике відхилення від центрального положення. Столові яйця можуть мати недостатньо щільний білок.

При прийманні яєць у кожній категорії допускається до 6% яєць, які за масою відносяться до нижчої категорії. Відхилення від мінімальної маси одно­го яйця для даної категорії не повинні перевищувати 1 г.

Не підлягають прийманню яйця з такими вадами: з виливкою — часткове змішування жовтка з білком; запашистості — з стороннім запахом; з присушкою (жовток присох до шкаралупи); з малою плямою під шкаралупою розміром до 1/8 поверхні шкаралупи; з великою плямою — більше 1/8 поверхні шкара­лупи; з пошкодженою шкаралупою і підшкаралупною оболонкою (витікання), якщо тривалість зберігання більше доби; з красюком — розрив оболонки жов­тка і повне змішування жовтка з білком; з кров'яною плямою — наявність на поверхні жовтка або в білку кров'яних включень, помітних при овоскопуванні; затхле яйце з адсорбованим запахом плісняви або із запліснявілою поверхнею шкаралупи; з тумаком — зіпсованим під дією пліснявих грибів і гнилісних бактерій, при овоскопуванні яйце непрозоре; із зеленою гнилизною — білок зеленого кольору і з різким неприємним запахом.

Стандарт передбачає маркування кожного дієтичного яйця червоною, а столового — синьою фарбою. На штампі вказують для дієтичних яєць категорію (В, 1, 2) і дату сортування (число і місяць), а столових — тільки категорію. Столові яйця, які заготовляються і реалізуються підприємствами споживчої кооперації, можуть бути не маркованими.

Яйця пакують у ящики з гофрованого картону або полімерні ящики місткістю 360 штук з використанням горбкуватих прокладок і в коробки з полімерних або картонних матеріалів по 6—12 штук. На транспортній тарі наводять маніпуляційні знаки "Обережно, хрустке", "Верх, не кантувати". На ящик приклеюють етикетку, на якій вказують назву підприємства-постачальника, категорію яєць, кількість штук, дату сортування, відповідність вимогам стан­дарту, прізвище та ініціали сортувальника.

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись