Новини з 1996 року

Сезон ботулізму відкритий. У Кременчуці - перший випадок у цьому році

Валерія Макряшина 29 травня 2018 10:30 836 0

У Кременчуці підозрюють перший випадок ботулізму в 2018 році. Про це повідомили в прес-службі міського відділу поліції. 

Ботулізм — тяжке харчове отруєння, яке виникає внаслідок потрапляння в організм людини чи тварини з їжею токсину бактерії ботулізму.

Ботулізм характеризується високою смертністю, яка коливається в межах 37-100%. Специфічне та неспецифічне лікування не завжди успішне, тому основна увага повинна бути приділена питанням профілактики.

В’ялена риба — головний обвинувачений

 

 

В Україні першопричиною ботулізму є риба і рибопродукти домашнього приготування, як правило — в’ялена та копчена, пише видання "Полтавщина".  А наші річки, такі як Дніпро, Дністер, Південний Буг та інші, згідно з даними науково-практичних досліджень, забруднені бактеріями ботулізму на 40% і вище. Все це пов’язано із засміченням річок, у тому числі й фекаліями. Наразі приватні особи продовжують вилов і безконтрольне виготовлення копченої, в’яленої та солоної риби, що і є основним фактором ризику захворювання на ботулізм.

Пройшов рік, як на ботулізм в Україні захворіло 76 людей, 11 з них, на жаль, померли.

У Полтавській області на ботулізм у 2017 році захворіло двоє людей у місті Горішні Плавні та в Полтавському районі.

Один хворий із Горішніх Плавнів помер, споживаючи копчену рибу, куплену в продовольчому магазині в селі Келеберда Кременчуцького району. Тоді в державі виник величезний переполох. І це не випадково. Адже більшість випадків трапилися тому, що риба в’ялена та копчена була придбана громадянами в магазинах, супермаркетах чи інших торговельних місцях, а накладений мораторій на перевірку виробників та реалізаторів рибної продукції дав можливість бізнесу робити все, що заманеться, нехтуючи санітарно-технологічними та іншими правилами.

Основна причина загострення ситуації із захворюваністю на ботулізм у 2017 році - в недотриманні технології виробництва, зберіганні й реалізації харчових продуктів. А також накладений частковий мораторій на перевірку цих об’єктів, коли супермаркети й інші реалізатори харчових продуктів могли перевірятися лише 1 раз на 5 років, а підприємства з переробки рибної продукції тільки один раз на 3 роки (Постанова Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р. № 402).

 

 

У цьому році ботулізм знову дав про себе знати. Перший випадок нещодавно трапився у Харківській області, коли мешканка с. Дергачі вживала в’ялену рибу, куплену на центральному ринку в м. Мелітополі Запорізької області. Симптоми захворювання на ботулізм у хворої з’явилися через 18 годин після вживання в’яленої риби і вона була госпіталізована до обласної клінічної інфекційної лікарні м. Харкова. Лікарям вдалося врятувати хвору, ввівши сироватку, яку для хворої прийшлося шукати самотужки, як це було в минулому році. Чому ж відповідним службам та правоохоронним органам не вживати радикальних заходів, щоб не було острівців чи місць стихійної торгівлі небезпечними для життя і здоров’я людей харчовими продуктами?

Якщо говорити про стихійну торгівлю, то ми не можемо зосереджуватись лише на рибі в’яленій та копченій. Адже в цих місцях продаються й різні консервовані (м’ясні, рибні, овочеві, грибні тощо) вироби домашнього приготування, які також можуть спричинити захворювання на ботулізм. А це треба оцінювати як справжній «розгул» з цього приводу відносно ботулізму та інших харчових отруєнь.

У зв’язку з ситуацією радимо взагалі відмовитися від споживання в’яленої та копченої риби! Якщо ви все ж купуєте її, то поцікавтеся, хто виробник і чи є на неї відповідні документи. Це право гарантує Закон України «Про захист прав споживачів». Якщо продавець відмовився надати вам документи, то щось тут не так, краще рибу не купувати.

Як уникнути ризику?

Захворювання на ботулізм розпочинається гостро. Після вживання в’яленої, копченої риби та інших заражених продуктів прояви захворювання можуть з’явитися через декілька годин аж до 10-ти діб. У хворого з’являється нудота, блювання, розлади шлунково-кишкового тракту. Виникають такі характерні симптоми як туман перед очима, роздвоєння контурів предметів, розлад ковтання, гугнявість мовлення, яскраво виражена м’язова слабкість та інші. Всі ці симптоми свідчать про ураження центральної нервової системи. В цій ситуації дуже важливо терміново промити шлунок і кишечник постраждалої людини лужними розчинами, але найголовніше — негайно звернутися до лікувального закладу, тому що єдиним способом лікування хворого є введення протиботулінічної сироватки. Чим раніше буде введено цей препарат, тим більше гарантій на одужання.

Рекомендуємо краще споживати безпечні рибні страви — посмажте рибу або зваріть юшку... Не ризикуйте з домашнім консервуванням м’яса, грибів, риби та інших продуктів у герметично закритій тарі. Підозрілі консервовані продукти — зі здутою кришкою, непевного кольору, з появою газу в момент знімання кришки (бомбаж) тощо — треба негайно знищити.

Тож, враховуючи ситуацію, а також початок сезону риболовлі, домашнього консервування, зверніть увагу на вищезазначені факти для того, щоб не допустити ризиків для вашого життя та здоров’я!

Олександр КАТРУШОВ, доктор медичних наук, професор

Валентин ШАПОВАЛ, заслужений лікар України, кандидат мед. наук, доцент

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись