Новини з 1996 року

Продукти, які допоможуть підняти рівень гемоглобіну в крові

pplus 26 листопад 2020 07:35 251 0

За статистикою ВООЗ, проблема зниженого гемоглобіну є приблизно у 2 млрд людей на планеті. Тобто майже третина всього населення Землі страждає через нестачу заліза в організмі.

Ознаки низького гемоглобіну

Гемоглобін — це білок, насичений залізом. Він необхідний для того, щоб насичувати тканини киснем, позбавляючи їх при цьому від вуглекислого газу. Отже, гемоглобін нам потрібен приблизно так само, як і повітря. Без нього наше тіло просто не в змозі нормально дихати, і органи відчувають кисневе голодування. Ознаки, що рівень гемоглобіну в крові знижений, можуть бути схожі на симптоми багатьох інших нездужань:

блідість, іноді до синяви;

сонливість;

загальна слабкість, стомлюваність;

сухість шкіри, лущення, тріщини в кутках губ;

знижений тиск і апетит, сухість у роті;

ламкість нігтів і випадання волосся — у важких випадках.

Діти, у яких знижений рівень гемоглобіну, часто хворіють, але сама хворобливість не є ознакою анемії.

Якщо блідість шкіри і ясен зберігається довго, поєднується з м'язовою слабкістю, прискореним серцебиттям, часто болить голова і з'являються незрозумілі синці, потрібно терміново бігти до лікаря.

А ось на початковому етапі скорегувати проблему часто можна просто за допомогою правильного харчування.

Що потрібно їсти

По-перше, продукти, багаті на залізо. Вони, до речі, цілком доступні, ніякої екзотики в цьому списку немає:

печінка і субпродукти;

молюски;

яловичина;

броколі та білокачанна капуста;

шпинат;

яблуко;

зелена квасоля;

гіркий шоколад;

капуста;

квасоля, нут і сочевиця;

тофу;

запечена картопля;

гречка;

томатний сік.

По-друге, продукти, що містять фолієву кислоту. Без неї неможлива нормальна регенерація еритроцитів, червоних кров'яних тілець, що містять гемоглобін. Фолієва кислота міститься у:

яловичині;

шпинаті;

спаржевій і звичайній квасолі;

авокадо;

салаті;

рисі;

арахісі.

Щоб краще засвоювалося

Але наївно думати, що якщо ви просто будете з'їдати по жмені гречки щодня, то все з вашим гемоглобіном буде гаразд. Справа в тому, що залізо дієтологи ділять на два види: гемове і негемове. Перший різновид мікроелемента зустрічається тільки в продуктах тваринного походження. Чемпіони за його вмістом — червоне м'ясо і яловича печінка. Правда, вони ще й дуже жирні, тому зловживати ними не варто. Якщо, звичайно, лікар не прописав вам кетодієту.

Другий різновид — негемове залізо — міститься в рослинній їжі. Його головний недолік — залізо з таких джерел засвоюється нашим організмом набагато гірше. Саме тому у веганів дефіцит заліза зустрічається частіше, ніж у людей, які їдять усе.

Крім того, є продукти, які покращують засвоюваність заліза, ті, що містять велику кількість вітаміну С. Це зелень, цитрусові, полуниця, шипшина. Корисні в цьому сенсі і продукти з вітаміном А: морква, гарбуз, манго та інші.

Що заважає

Є і своєрідні антидоти, які заважають нормальному засвоєнню заліза. До них належать продукти, багаті на кальцій: молочні продукти, мигдаль, інжир. Не товаришують із залізом і продукти, що містять велику кількість фітинової кислоти: волоські горіхи, кунжут.

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись

Час згадати, якими були деякі куточки Кременчука на початку тисячоліття. ФОТО 1153 0
Без ярмарки, але з умовним концертом. У Кременчуці засяяла головна ялинка. ФОТОрепортаж 2152 0
У Кременчуці відомий художник представив одразу 160 робіт: від смаколиків до філософії. ФОТОрепортаж 2770 0