Новини з 1996 року

Православный календарь. Светлая пятница

pplus 21 квітня 2017 08:57 115 0

21 апреля

Иконы Божией Матери "Живоносный источник"

В пятницу Светлой седмицы совершается празднество обновления храма Пресвятой Богородицы "Живоносный Источник", а также Ее одноименной иконе.

Лев Маркелл был добрым, милостивым и смиренным человеком. Однажды близ того места, где ныне стоит храм, он встретил некоего слепца. Тот попросил пить, и Лев отправился в глубь леса на поиски источника, но воды не нашел. Вернувшись, он услышал голос: "Царь Лев! Пойди в лесную чащу, зачерпни сей мутной воды, утоли ею жажду слепого и помажь его помраченные очи: тогда ты узнаешь, кто Я, издревле Живущая здесь". Он сделал то, что повелел ему голос, и слепец тотчас прозрел.

По проречению Богородицы, в скором времени Лев стал царем; на месте обретения источника он построил большой храм, где каждый день милостью Божией Матери совершались чудеса: исцеления от чахотки, водянки, рака, кровотечений, различных лихорадок, воспалений и незаживающих ран, разрешение неплодства (царица Зоя, бывшая неплодной, получила дар от источника - сына Константина Багрянородного). Бывали и воскрешения мертвых: один паломник умер на пути к источнику; перед смертью он попросил корабельщиков отвезти его тело в храм "Живоносного Источника", вылить на него три кадки воды и только потом похоронить. Когда на тело возливали воду, мертвый воскрес.

23 квітня

Антипасха. АПОСТОЛА ФОМИ

Сьогодні день апостола Фоми. Господь з'явився йому окремо. Про це читаємо у Святому Євангелії. (Ін. 20, 19-29). Десять учнів були разом, коли Господь, перемігши смерть, прийшов до них і сказав: "Мир вам!!!" Дорогоцінні слова: Він приніс в душі людські мир, той мир, який зараз і до нас приходить, і ось Він з ними веде розмову, і виряджає їх проповідувати слово Боже. А одного серед них немає - Фоми. І коли з'являється, усі кидаються до нього і кажуть: "Брате наш Фомо! Ми бачили Господа, ми бачили Його живим, ми торкалися Його!" і такий біль, така образа в серці Фоми закипіла, що він сказав: "Не вірю!" Хоча йому говорили десять чоловік, його братів, він сказав: "Не вірю, доки власноручно не торкнуся Його ран, не відчую Його тіла, що знову ожило".

І ось настав час, знову зібралися учні, зачинили двері, тому що боялися переслідувань, і раптом знову пролунав знайомий голос, голос Ісуса: "Мир вам!", і Він стоїть серед них. І перший, до кого Він звернувся, був Фома. Ісус каже: "Фомо, простягни твою руку, торкнися, перевір".

Звісно, Фома не став цього робити, тільки, побачивши Господа, він, вражений, впав перед Ним зі сльозами: "Господь мій і Бог мій". А Ісус сказав йому. "Ось ти повірив, тому що побачив. Але блаженні ті, які не бачили, але увірували!" Хто ж це? Це ми з вами. Ми не бачили Господа в дні його земного життя. Апе ми бачимо Його духовними очима своїми. Він живий серед нас, і нам не треба торкатися Його. Скільки було людей, які бачили Його на власні очі, слухали Його слово, йшли за Ним - і не увірували, тому що серце їхнє не озвалося на поклик Христа. А ми з вами на цей поклик озвалися - слабкі, немічні - різні, всі прийшли до Господа зі словами: "Господь мій і Бог мій".

І варто лише це сказати, як ми ніби відчуємо Господа насправді, тому що все навкруги нас від Нього й усе Його. Один учений, який багато років вивчав дерева, трави, взагалі рослини і тварини, усе записував і складав великі списки, якими досі в усьому світі користуються, коли скінчив свою працю і описав живі створіння, то сказав: "Бог пройшов повз мене, я відчув Його в Його творінні". Справді, сонце над нами є оком Божим, усі закони цього світу - закони Божі, всі негаразди і повороти нашої долі - це Господь. Ми Його відчуваємо і бачимо і в Молитві, і в Святому Письмі, і в таїнствах. Коли Свята Чаша виноситься до нас - це живий реальний Господь, присутній тут, у цьому храмі, як і в усіх храмах землі, і не лише в храмах: скрізь, де люди моляться Йому - далеко на півночі, в пустелях і горах, у містах, де скупчення мільйонів людей, - скрізь є душі, звернуті до Господа, і вони Його бачать, відчувають, тому вони щасливі, в сто разів блаженніші, порівняно з тими, хто жив дві тисячі літ тому, але не вірував у Нього. Господь з нами тут, живий, воскреслий, що дає нам благословення, і ми сьогодні разом з Його апостолом Фомою перед Ним схиляємось і говоримо: "Господи, Ти переді мною живий, Господь мій і Бог мій!"

 

 

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись