Новини з 1996 року

Не всі харчові звички є дійсно шкідливими

pplus 26 березня 2020 08:30 156 0

Страх з'їсти щось не те й почуття провини через неправильне харчування можуть викликати психологічні проблеми й зашкодити організму не менше горезвісних тістечок. Які ж звички не такі жахливі, як їх виставляє wellness-індустрія?

Пропускати сніданок

Про користь сніданку ми знаємо багато. За статистикою, люди, які регулярно снідають і харчуються більш збалансовано протягом дня, менше схильні до ожиріння й розвитку деяких хронічних захворювань. Але не варто думати, що сніданок — панацея від усіх хвороб. Цілком імовірно, що зв'язок сніданку й доброго здоров'я прихований не в ранньому прийомі їжі, а у способі життя в цілому (відомо, що люди, які палять, зловживають алкоголем і рідко займаються спортом, частіше пропускають сніданок).

Сучасні дослідження показують, що сніданок не розганяє метаболізм, не допомагає скинути вагу і не лікує. Насправді, не так і важливо, через який час після пробудження ви почнете їсти. Головне, не доводити себе до екстремально голодного стану (з приводу користі й шкоди інтервального голодування досі ведуться наукові суперечки). Для першого прийому їжі краще вибрати збалансовану страву з великою кількістю клітковини, білка й корисних жирів.

Пити каву

Кава — джерело антиоксидантів і вітамінів групи B. Типові адепти "західної дієти" (з великою кількістю продуктів промислового виробництва) часто отримують більше антиоксидантів із кави, ніж із фруктів та овочів.

У випадку індивідуальної підвищеної чутливості до кофеїну дієтологи рекомендують обмежити споживання кави та інших кофеїновмісних напоїв (матчі, зеленого і навіть чорного чаю) до 1-2 чашок на день. Усім іншим медики дозволяють пити до чотирьох чашок кави без шкоди для здоров'я і навіть із користю. За різними даними, кава може знижувати відчуття тривоги, зменшувати ризик розвитку захворювань печінки й діабету II типу, покращувати роботу мозку і розганяти метаболізм.

Головне - не пити каву з ранку і на ніч. Після пробудження в організмі виробляється природний стимулятор норадреналін — саме він повинен бадьорити нас у перші години дня. Кофеїн не посилює дію норадреналіну, а блокує — в результаті вони обидва погано працюють. А ввечері кофеїн у крові заважає заснути й погіршує якість сну. Ідеальний час для кави — полуденок і після обіду.

Солити страви

Сіль — головне і чи не єдине джерело натрію, який підтримує водний баланс організму й відіграє провідну роль у роботі нервової системи. Ми так полюбляємо солоний смак, тому що нам дуже потрібен натрій. Звичайно, вживати надто багато солі не варто — у довгостроковій перспективі це може призвести до гіпертонії (підвищеного артеріального тиску). Але є нюанс: можливо, підвищує тиск не сама сіль. У великій кількості вона міститься в напівфабрикатах, консервах та інших продуктах промислового виробництва, в яких, крім солі, зазвичай багато цукру, жирів і харчових добавок.

ВООЗ рекомендує обмежувати денну норму солі однією чайною ложкою (5 г). Дотримуватися норми цілком можливо, якщо замість ковбаси й копченого сиру їсти повноцінні страви та солити їх за смаком.

Використовувати звичайний цукор

Контролювати й обмежувати споживання цукру варто всім — це офіційна рекомендація ВООЗ. Але якщо хочеться щось підсолодити (а робити це можна — повністю цукор ніхто не забороняв), то зовсім не обов'язково купувати органічний сироп агави, тростинний цукор або фініковий мед. По-перше, в них так само багато цукру, як і у звичайному рафінаді, а іноді навіть більше. Нашому організму байдуже, звідки ми його отримаємо. По-друге, фруктозу організму розщеплювати важче, ніж глюкозу — безконтрольне споживання натуральних сиропів може призвести до захворювань печінки.

Так, крім цукру, в сиропах містяться деякі корисні поживні речовини, але в такій кількості, що вони навряд чи можуть вплинути на здоров'я організму.

Їсти багато фруктів

Деякі ЗСЖ-гуру виключають із раціону фрукти через те, що в них багато фруктози. І даремно. Накопичено великий масив даних про шкоду цукру, але жодне авторитетне дослідження не виявило негативного впливу на здоров'я людини фруктів та інших продуктів, які містять природний цукор.

Фрукти і ягоди — джерело вітамінів і клітковини (остання, до речі, допомагає організму повільніше засвоювати цукор і уникати інсулінових стрибків). Фруктами можна замінити тістечка, торти та інші десерти, їх можна додавати в салати і використовувати як самостійні перекуси.

Ситна вечеря

Тут варто пам'ятати про дві особливості — правило "не їсти після шостої" працює не для всіх, і взагалі, важливо не те, скільки ви їсте, але що їсте. Графік свого харчування краще вибудовувати не за чиїмись рекомендаціями, а навколо власних циркадних ритмів та особливостей харчової поведінки. ВООЗ і МОЗи багатьох країн не вказують кількість страв і час їх прийому протягом дня — лише обсяг поживних речовин і загальне побажання не переїдати. Тому немає нічого страшного в тому, щоб мало їсти протягом дня і заповнювати дефіцит калорій увечері. Головне, знову ж таки, не доводити себе до сильного голоду й дотримуватися простих правил безпеки.

Вечеря може бути ситною, але її краще закінчити за дві-три години до сну, щоб організм встиг перетравити їжу. Щоб уникнути ризику переїдання, можна їсти повільніше, смакуючи кожен шматочок. У ідеальній вечері збалансовані білок, клітковина, повільні вуглеводи й корисні ненасичені жири. Тож тарілка цільнозернової пасти з броколі — цілком легітимна вечеря.

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись

Різнокольорові голуби та пухнасті кошенята: у Кременчуці відбулася виставка домашніх тварин. ФОТО 116 0
Бонус від Кременчуцького льотного коледжу: захоплюючі польоти над Дніпром, які вразили містян. ФОТО 326 0
Ювілей, відкриття меморіалу та випускний. Кременчуцький льотний коледж святкував на повну. ФОТО 359 0