Новини з 1996 року

Нітрати ветлікарі виявляють у кабачках і молодій капусті

Юлія Билина 08 червня 2016 17:10 441 0

Також трапляється полуниця з яйцями глистів.

Найбільше підвищений рівень нітратів медики виявляли у молодих кабачках та капусті, розповіла «Програмі Плюс» Тетяна Сливка, завідуюча лабораторією Центрального ринку міста. Звісно ж, неякісну продукцію ветлікарі не допускають для продажу на ринках. Однак не факт, що її не спробують всучити кременчужанам десь поруч, на стихійних базарах.

Тетяна Сливка говорить: за останні два тижні траплялося, що на полуниці виявили яйця глистів (ягода була місцева, кременчуцька).

Не допускали до продажу й молоду картоплю та огірки.

Нітрати – це солі азотної кислоти, тобто тих добрив, які вносять господарі, щоб підвищити урожай. Нітрати досить токсичні для організму. Але їх можна розчинити, потримавши куплені овочі в холодній воді хоча б з годину, радять медики.

Тетяна Сливка каже: якщо йдеться, наприклад, про молоду картоплю, то нітрати нейтралізуються й у кип’яченій воді. Тобто молоду картоплю краще споживати, відварюючи її й зливаючи воду, а не варити супи чи борщі. «Зливати воду, в якій варилася молода картопля, треба обов’язково», – говорить Тетяна Сливка. – Тому що в цей окріп можуть виходити не лише нітрати, а й залишки отрути, якою люди труїли колорадського жука».

Теги: 2612

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись