Новини з 1996 року

М'ясопусна седмиця у 2017 році: що можна їсти, меню

pplus 13 лютого 2017 09:04 498 0

М'ясопусна седмиця починається тринадцятого лютого, у понеділок, і завершиться дев'ятнадцятого лютого, в неділю.

Цей тиждень уже є приводом замислитися про Страшний Суд, про свої гріхи, про покаяння. І в цей період уже пора відмовлятися від м'яса та м'ясної їжі, поступово готуючи свій організм до найсуворішого Великого посту.

Чому ж люди згадують про Суд? Для того, щоб грішники згадали про милосердя, але припинили вдаватися до безпечності, більше замислювалися про своє спасіння.

Православне свято шанується багатьма людьми. 

До речі, канони православ'я тісно переплелися з язичницькими святами. Цей тиждень передує Масниці. У м'ясопуст м'ясо їсти дозволено, це останній день перед важким випробуванням для багатьох – обходитися без м'ясної їжі довгі тижні.

Тож що можна їсти – ключове питання для тих, хто шанує православні традиції. 

У неділю можна побалувати себе м'ясом. Як куркою, так і свининою, яловичиною та бараниною. Але не варто занадто себе привчати до м'яса, адже всі попередні тижні є підготовкою до майбутньої стриманості. До посту треба готуватися так, щоб він не був повною несподіванкою для нашого тіла. 

Меню м'ясопусного тижня включає в себе масу страв: каші (гречана, рисова, пшоняна), хліб, ліниві вареники, борщі без м'яса, оладки з овочів, тушковану капусту, а також овочеву окрошку. Раніше пили збитні, так що варто спробувати зробити цей напій самому. Для цього знадобиться багато меду і різні цілющі трави та прянощі,  серед яких імбир, гвоздика, кориця, навіть духмяний перець. У збитень можна підлити трохи вина, додати хмелю і дати напою постояти. Для їжі підійде все те, що легко знайти в магазині, – старовинні страви легко приготувати й сьогодні. Пісні дні на цьому тижні — це середа і п'ятниця.

Щодо риби немає заборон. А ось уже в наступні дні порадувати себе вийде тільки рибою – починається довгий період без м'яса, тож у меню варто додати яйця, рибу і молочні продукти. Увесь цей тиждень без м'яса називають Сиропусною седмицею, і триває вона з 20 по 26 лютого. Коли починається Великий піст, потрібно виключати і рибні страви з меню.

Варто пам'ятати, що останній день, коли можна дозволити собі покуштувати м'ясо, припадає на 19 лютого. Церковні традиції не позбавлені мудрого початку, і навіть після відмови від м'яса можна тиждень їсти рибу, готуючи тіло і дух до Великого посту, який розпочнеться у цьому році 27 лютого, а закінчиться лише 16 квітня. За цей час організм очиститься від багатьох шкідливих речовин, самопочуття стане краще, настрій помітно покращиться.

Після М'ясопусної седмиці йде Масниця, коли можна наїстися млинців з вершковим маслом, сметаною та іншими молочними продуктами.

 

 

Теги: Життя Кременчука

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись