Новини з 1996 року

Горохова каша: декілька рецептів смачної і корисної страви

pplus 11 лютого 2019 06:51 97 0

На думку деяких дієтологів, завдяки своїм унікальним поживним властивостям, горох цілком може замінити дієтичні сорти м'яса.

Каша з гороху

Горохова каша - одна з найдавніших страв, рецепти якої можна зустріти в куховарських книгах різних народів світу. Бобові, горох зокрема, були й залишаються одними з найбільш доступних і корисних продуктів, які може дозволити собі будь-яка людина, незалежно від її статків.

Страви з гороху люблять слов'яни й британці, а в китайців і жителів Південної Америки є свої рецепти приготування горохової каші. Горохова каша при всій своїй простоті є улюбленою стравою у багатьох сім'ях, залежно від уподобань членів сім'ї господині невпинно експериментують, додаючи в базовий рецепт різноманітні приправи й нові, часом досить несподівані інгредієнти.

Горох ідеально поєднується з більшістю овочів: картоплею та морквою, цибулею і злаками, наприклад з житом або вівсом. Незважаючи на високий вміст білка в горосі, перетравлюється він набагато легше, ніж м'ясні продукти. Користь гороху для здоров'я людини важко переоцінити, комбінація вітамінів і поживних речовин у ньому просто унікальна, тому горохова каша рекомендована для дитячого меню.

Корисні елементи

У горосі містяться:

вітаміни групи В;

вітаміни A, E;

бета-каротин;

цінні мінерали: фтор, селен, хром, цинк, мідь, йод та інші;

важливі макроелементи: кальцій, магній, калій, фосфор;

велика кількість вуглеводів;

рослинні білки;

різні амінокислоти й інші корисні речовини.

Як бачите, горох - справжня вітамінна бомба, яка, на відміну від усіх інших "бомб", приносить організму людини неоціненну користь. Вважається, що вживання гороху в їжу, і в тому числі у вигляді каші, істотно знижує ризик виникнення онкологічних захворювань. Горох широко використовується для приготування пісних і вегетаріанських страв, він добре засвоюється і швидко втамовує голод. Серед величезної кількості дієт є навіть дієта на гороховій каші.

Готувати горохову кашу можна як зі свіжого, так і з сушеного гороху, будь-який горох перед приготуванням слід ретельно промити й замочити в холодній воді на кілька годин.

Горохова каша чудово вживається з різними доповненнями, в неї можна додавати м'ясо або овочі. Щоб горох не провокував здуття і проблеми з кишечником, в кашу рекомендується додавати кріп.

Різноманітність рецептів

По суті горохова каша - це зварений або запарений горох, перетертий у пюре. Для покращення смаку в кашу додають сіль або перець, деякі готують кашу з беконом, маслом або смаженою цибулею.

У деяких рецептах горохове пюре запікають у духовці. При охолодженні горохова каша застигає і в такому вигляді її можна різати ножем. У деяких британських фастфудах можна спробувати скибочки горохової каші, обсмажені в олії.

Калорійність горохової каші залежить від поживності інгредієнтів, які в неї додають. Зрозуміло, що каша із сіллю буде менш калорійна, ніж та, в яку додали масло, бекон або смажену цибулю.

Горохова каша з травами й вершками

Інгредієнти:

2 столові ложки несолоного вершкового масла

2 цибулі-порею

6 чашок листя свіжого салату

1/3 чашки свіжого листя м'яти

2 чашки нешліфованого свіжого зеленого гороху

3/4 чайної ложки солі дрібного помелу

1/2 чайної ложки свіжомеленого чорного перцю

2 чашки курячого або овочевого бульйону

1/3 чашки жирних вершків

2 чайних ложки свіжовичавленого лимонного соку

Приготування:

Розтопіть на середньому вогні вершкове масло, додайте нарізану цибулю-порей, підсмажте, помішуючи, 10 хвилин, поки цибуля не стане м'якою.

Додайте салат і м'яту, тушкуйте все ще п'ять хвилин, поки салат не стане м'яким.

Додайте горох, сіль, перець, усе добре перемішайте. Влийте бульйон і доведіть суміш до кипіння. Зменшіть вогонь, накрийте кашу кришкою і варіть до тих пір, поки горох не стане м'яким. У процесі приготування каша набуває приємного аромату, який неможливо не відчути.

Розділивши кашу на дві частини, приготуйте в блендері пюре, додайте вершки і лимонний сік. Подавайте кашу гарячою.

Горохова каша з овочами й беконом

Інгредієнти:

450-500 г сушеного гороху

150 г нарізаного кубиками бекону

2 середніх морквини натріть на тертці

2 цибулини середнього розміру дрібно наріжте

2 невеликих білих ріпи натріть на тертці

1 столова ложка дрібно нарізаної свіжої шавлії, м'яти або чаберу садового або 1 чайна ложка сушеної шавлії

1 столова ложка вершкового масла або олії

сіль, мелений чорний перець для посилення смаку

½ чашки нежирних вершків

Приготування:

Замочіть горох у холодній воді на ніч або на п'ять-шість годин. Потім відцідіть горох і пересипте в каструлю.

Додайте бекон, моркву, цибулю й ріпу, гарненько все перемішайте. Залийте суміш водою так, щоб рідина покрила кашу не менше ніж на 2,5 см. Додайте шавлію.

На середньому вогні доведіть кашу до кипіння. Зменшіть вогонь, накрийте кришкою і тушкуйте суміш до кремоподібного стану. Якщо потрібно, додайте трохи кип'яченої води, якщо хочете, щоб каша мала більш рідку консистенцію, як суп.

Коли суп буде готовий, витягніть шматочки бекону, підсмажте його в сотейнику з обох боків до коричнево-золотистого кольору.

Додайте сіль і перець. Для консистенції супу-пюре пропустіть рідку горохову кашу через сито й додайте вершки.

Подавайте кашу зі смаженим беконом, грінками й невеликою кількістю м'яти.

 

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись