Новини з 1996 року

Дізнайтеся, як приготувати смачну страву

pplus 23 лютого 2021 08:30 224 0

Студенти, домогосподарки і просто любителі кулінарії, напевно, неодноразово замислювалися, а чи потрібно промивати рис перед готуванням плову або іншої якої-небудь рисової каші. Більшість кухарів дадуть відповідь однозначну: потрібно.

Справа в тому, що крохмаль, який є в рисі, зіпсує будь-яку страву, приготовану разом з ним. На практиці це виглядає, як злипла грудка рисових зерен. Іноді ще можна помітити неапетитну прозору плівку на поверхні каструлі й велику кількість піни. Звичайно, все це має властивість підгоряти і взагалі виглядає сумнівно.

Чи потрібно промивати рис?

Почнемо з того, що рис у плові складно переоцінити, адже він — найважливіший інгредієнт страви. Його основа. Багато знавців радять брати певні сорти цієї крупи, а потім ще вдаються в деталі: пропарений чи ні, шліфований і так далі.

Але ж плов варять уже дуже давно і не в найбільш зручних умовах. Невже люди завжди так серйозно підходили до питання про те, яким повинен бути рис? Звичайно ж, ні! Адже плов готували ще кілька сотень років тому. Тоді на всякі дрібниці просто не звертали уваги.

Сучасне кулінарне правило говорить: якщо хочеш отримати нормальний рис, промий його кілька разів, поки вода не стане прозорою. Тоді й рисинки не будуть злипатися, і страва вийде розсипчастою. Насправді це забирає купу часу й не меншу кількість води. А, як ми знаємо, Схід дуже негативно ставиться до марної розтрати води.

Цей секрет розповіла одна узбецька бабуся. Вона поділилася, як в її родині готують рис для плову вже дуже довгий час.

Отже... рис усе-таки потрібно замочити у воді, без цього ніяк. Але сил і води для її способу потрібно куди менше. Що ж вона робить:

Приготування

Бере абсолютно будь-який рис, хоч би й круглий.

Замочує в солоній воді.

Замочує крупу гарячою водою, близько 70 градусів.

Рис повинен стояти 3-4 години.

Зливає воду і для страви бере свіжу. Все.

Виявляється, що сольовий розчин змиває крохмаль. Для цього йому потрібен час і підвищена температура. Більш того, сіль ще й допомагає рису бути розсипчастим, а це важливо не лише в процесі приготування плову, а й для інших страв.

Таким чином, можна добре заощадити на приготуванні плову з дешевого рису. Адже спеціальна крупа коштує в кілька разів дорожче, погодьтеся. У нашому випадку ми витрачаємо тільки час, хоча ніхто не просить стояти над рисовою крупою, поки вона буде замочуватися в солоній воді.

Під кінець ми б хотіли дати ще кілька порад з приготування хорошого плову.

Для м'ясної складової плову (зірвака) можна взяти баранину або навіть свинину. Так само можливий варіант з яловичиною, куркою та індичатиною. А ось телятина, як не дивно, тільки зіпсує страву

Поєднуйте для готування олію (бавовняну, кунжутну) і курдючний жир. Так смак буде більш насиченим.

Найсмачніше готується плов у казані з міді або алюмінію. Так, навіть матеріал посуду має значення!

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись

Подорож у минуле: яким був Кременчук у ХХ столітті і яким він є зараз. ФОТОрепортаж 1562 0
З пензликом у руці по життю: в Кременчуці відкрили виставки двох досвідчених митців. ФОТОрепортаж 1899 0
Вулицями Кременчука: яким було наше місто у другій половині 20-го століття? 2268 0