Новини з 1996 року

Чим корисний смикавець їстівний та як його правильно вирощувати

pplus 30 вересня 2020 07:50 211 0

Ця незвична для багатьох наших дачників городня рослина прийшла до нас з Північної Африки. Її знаходили ще в гробницях єгипетських фараонів, і взагалі вважається, що саме смикавець їстівний (російською - чуфа) був основою раціону пращурів людини, які жили близько 2 млн років тому!

Що ж це за культура така незвичайна, чи є від неї користь і яка, чи варто вирощувати смикавець їстівний сьогодні і якщо так — як це зробити грамотно.

Що це за рослина?

Земляний мигдаль, земляний горіх, тигровий горіх, зулуський горіх, солодкий корінь, бульбова трава, зимівник, смикавець їстівний — як тільки не називають його у всьому світі. Останнє найменування найближче до ботанічної істини, оскільки до справжніх горіхів цей трав'янистий багаторічник ніякого відношення не має. А має — до Осокових. Саме до цього сімейства рослина і належить.

Ця рослина з прямим тонким трав'янистим стеблом до 1 м заввишки, з численними щільними пучками вузького жорсткого плоского листя, ширина якого менша сантиметра, з добре розвиненою кореневою системою. Рослина ця запилюється вітром. Її дрібні двостатеві квітки зібрані в суцвіття-парасольки. Але, взявшись вирощувати смикавець їстівний, ви їх не побачите. Цікаво, що в помірному кліматі він почувається дуже непогано, нормально росте і розвивається, але квіток не дає.

Декоративну зелень, схожу на осоку, можна використовувати в ландшафтному дизайні, наприклад, в оформленні альпійських гірок, бордюрів або доріжок, також нею можна годувати домашню худобу, однак головне, через що людина вирощує цю культуру вже тисячі років, — її їстівні дрібні підземні бульби, які у великій кількості утворюються на тонких паростках кореневища. Вони досягають 0,5-4 см у діаметрі і мають масу до 2 г. Бульби кулястої або яйцеподібної форми, з коричневою зморщеною поверхнею, щільною шкіркою і білою м'якоттю.

Користь і використання 

Корисні властивості смикавця їстівного полягають перш за все в його кулінарних перевагах. Бульби земляного горіха мають високу калорійність і приємний солодкуватий смак з горіховою ноткою. Вони багаті на крохмаль, містять достатньо вітамінів (А, В, С і Е), мінералів і жирних кислот.

Бульби практично втричі калорійніші за арахіс, тому людям з надмірною вагою слід обмежити їх у раціоні.

Як їдять смикавець їстівний? І в сирому (наприклад у салатах), і в термічно обробленому вигляді прямо разом зі шкіркою — вареними, смаженими тощо. Для зручності обробки і розм'якшення щільної шкірки бульби перед приготуванням рекомендують замочити на деякий час у воді. У країнах, де широко вживають смикавець їстівний, використовують борошно з подрібнених бульбочок — як сурогат кави і солодкого мигдалю, для добавки в кондитерські вироби (цукерки, торти, халву, морозиво) і напої.

Прохолодний напій з розмелених бульбочок, води і цукру — орчата, аналог "мигдального молока" — дуже популярний у Іспанії.

Золотава олія із запахом мигдалю з бульбочок смикавця їстівного також широко використовується у кулінарії, а ще — в косметології. За хімічним складом вона схожа на оливкову, містить багато олеїнової кислоти. Має приємний смак, практично не гіркне, здатна довго зберігатися.

Навіть у народній медицині використовується смикавець їстівний, хоча офіційною фармакологією він не визнаний. Народні ж лікарі радять застосовувати сирі бульби, порошок подрібненого смикавця їстівного, його олію, спиртові настоянки на його основі, чай з листя як протизастудний, імунозміцнюючий, антиоксидантний, тонізуючий засіб. А ще людям, у яких проблеми з неспокійним сном, рекомендують набивати подушки висушеною зеленню смикавця їстівного.

Як вирощувати і доглядати

У великих масштабах цю напівзабуту багатьма рослину вирощують лише в кількох країнах Середземномор'я і Африки. Хоч в нас і не такий спекотний сонячний клімат, виростити смикавець їстівний на городах середньої широти також нескладно, тільки вже як однорічник.

Рослина не дуже вимоглива до складу ґрунту, але, як і більшість городніх культур, краще ростиме на ґрунтах родючих, досить легких і пухких. Місце на ділянці вибирайте найбільш сонячне, а ось із поливом не перестарайтеся — перезволоження їй протипоказане, бульби починають підгнивати і "підчіпляти" грибкові інфекції.

Насіння смикавця їстівного зазвичай не використовують (хоча це можливо), розмножують рослину найбільшими і здоровими бульбочками — як картоплю. Висаджують у ґрунт навесні, зазвичай у травні, коли земля прогріється не менш ніж до 10-12° С — рядками в борозенки на глибину близько 5 см. Відстань між бульбами залишайте близько 20 см, між борозенками — не менше 50 см. Для кращого проростання перед посадкою бульби 2-3 доби витримують у воді, замінюючи її щодня. Також рослину можна вирощувати розсадним способом.

Догляд нескладний — нечасті поливи (під час дощового літа можна обійтися і зовсім без них), прополювання і періодичне легке підгортання кущиків, що розростаються. Один раз на 2-3 тижні можна підживити органікою, наприклад, гноєм, розведеним водою у співвідношенні 1:4.

Шкідники смикавця їстівного "стандартні" для грядок — капустянка, дротяники, мурахи. Сподіваємося, з ними боротися ви вже вмієте.

Збирати урожай можна, коли пожовтіє бадилля — зазвичай це роблять наприкінці вересня — на початку жовтня, саме тоді бульби встигають накопичити більше крохмалю й олії. Земляний мигдаль — рослина дуже врожайна — з сотки можна зібрати до 30-40 кг сирих бульбочок.

Він симбіотує з азотфіксуючими бактеріями, тому помітно збагачує землю азотом і покращує її структуру.

Викопувати бульби потрібно під час сухої погоди, робити це слід обережно, краще вилами. Викопані бульби обтрушують від ґрунту, промивають під струменем води (наприклад, на металевій сітці), вручну вибирають з кореневищ і висушують природним способом на повітрі — це, звичайно, вимагає чимало часу. У готових до зберігання і вживання бульбочок повинна зморщитися шкірка.

Зберігають бульби як картоплю, причому з дотриманням деяких умов (сухе приміщення і температура 10-16° С), висушені горіхи свій смак, харчову цінність і схожість можуть зберігати до 2-3 років.

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись

Кременчук разом з усією Україною згадав героїв, які виганяли нацистських загарбників. ФОТОрепортаж 138 0
Подорож у минуле Кременчука: яким було наше місто на початку цього тисячоліття? ФОТО 298 0
Зі смолоскипами та з Україною в серці: у Кременчуці відбувся святковий автопробіг. ФОТОрепортаж 649 0