Новини з 1996 року

Чи безпечно купувати кавуни та дині у супермаркетах та на ринках міста? ФОТО

Едера Бедьо 12 серпня 2016 14:10 1086 0

Ще наприкінці липня до Кременчука почали завозити кавуни та дині. Як і зазвичай, у великих кількостях фрукти потрапляли на прилавки ринків та супермаркетів з Херсонського регіону, а в малих - з приватних приміських садиб. Щоправда, як тоді, так і нині, на відміну від тенденцій попередніх років, кременчужани не поспішають їх купувати. "Програма Плюс" вирішила розібратися, чому.

Перше, що відлякує, - ціна. Нині 1 кг кавуна коштує 4 грн., а солодкої дині - 8 грн. Хоча ще тиждень тому вартість була вищою на 1 грн. Як відомо, невеличка ягода заважить на 3 кг, тож і придбати її можна за 12 грн., що, до речі, навіть дешевше за 1 кг слив. При чому ціни на ринку та в супермаркетах майже не відрізняються. Утім, як виявилося, справа не в тому, що ціна надзвичайно висока, а в тому, що в цілому у порівнянні з минулим літом у мешканців нашого міста знизилася купівельна спроможність. На це свого часу вплинуло безліч чинників. Таку думку сьогодні озвучила завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Тетяна Сливка. 

 

 

Друга причина - це таки боязнь отруїтися кавунами і динями через перевищений вміст нітратів. Як запевняє Тетяна Сливка, перейматися з цього приводу не варто. 

- Ми проводимо дослідження на вміст нітратів кожні 3 дні, коли на ринок завозять нову партію кавунів та динь. На початку липня справді були проблеми із перевищенням нітратів, але тоді ми кілька незначних партій не допустили до продажу. Цього року ми навіть здивовані, наскільки натуральні ягоди отримуємо. Нині ті, хто справді дорожить бізнесом з продажу кавунів та динь, не використовують ніяких шкідливих хімічних добрив і отрут, - зазначила екперт.

Наприкінці липня таки було зафіксовано кілька випадків отруєнь кавунами, але це здебільшого тому, що деякі кременчужани кинулися занадто рано куштувати ці ягоди. Нині ж такої загрози немає і нових випадків отруєнь теж.

Утім існує інша небезпека, пов`язана з вживанням кавунів та динь. Через те, що попит на ці фрукти зменшився, то вони часто залежуються на прилавках. Раніше велика машина з кавунами порожніла за 2-3 дні. Наразі ж і за тиждень не вдається спродати половину. 

- Ми під час другої вже перевірки, яка відбувається на 6 день торговлі одними й тими ж кавунами, кажемо, аби їх уже не продавали. Ягоди давні і в`ялі. Такі вживати не можна, - пояснила Тетяна Сливка.

Кавун - один із тих продуктів, середовище якого сприятливе для розмноження різноманітних мікроорганізмів. Найбільше цьому, звісно ж, сприяє волога. Тому кременчужан застерігають не купувати ті кавуни, що давно лежать не прилавку, прив`ялі, пом`яті та головне - надрізані.

- Ви ж не знаєте, яким ножем вам зріжуть вершечок. До того ж сам кавун перед вживанням треба обов`язково помити з господарським милом під великим струменем води. Щодо того, де краще брати - на ринку чи в супермаркеті, то краще там, де свіже! Якщо ви бачите, що тільки під`їхала машина і кавуни не в`ялі, тверді та пружні, то однозначно беріть, - радить Тетяна Сливка. 

Подібні дослідження також уже проводили і в Полтаві. Тож наші колеги також переконалися в тому, що сьогодні вживати кавуни, дині безпечно, проте за умови, якщо не їсти одразу по декілька кілограмів. Зокрема, кількість нітратів у дині склала 55 мг/кг, дозволена норма на кілограм продукту складає 90 мг/кг. У кавуні виявили 17,5 мг/кг нітратів при допустимій нормі - 60 мг/кг.

- Щороку ми перевіряємо кавуни та дині, вони приходять здебільшого з Мелітополя. Практично кавунів не бракуємо, з баштанних це також диня,  - зазначила ветлікар Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи № 1 Алла Охріменко. 

Вона також не радить купувати розрізані кавуни. До продукту в такому разі потрапляє мікрофлора зі шкірки, що може викликати розлад роботи кишково-шлункового тракту.  Не потрібно їсти фрукт на голодний шлунок.

- За день на ринках Полтави реалізують від однієї до двох тонн кавунів. Ціна стартувала від семи з половиною гривень за кілограм. Поступово вартість знижувалась. Нині вона коливається від трьох до чотирьох із половиною гривень. Вага цьогорічного врожаю від 4-х до майже 30-ти кілограмів, - розповіла Алла Охріменко. 

 

 

 

Теги: Споживчі ціниЖиття КременчукаЦіни

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись