Новини з 1996 року

Через ці помилки ваш смачний чай стане отрутою

pplus 17 лютого 2020 08:10 216 0

Чашка чаю — синонім затишку. Та лише в тому випадку, якщо чай приготували правильно.

Англійці, які рекомендують з приводу і без нього випити чашечку чаю, абсолютно праві: цей тонізуючий напій допомагає зняти стрес, підбадьоритися і навіть захистити наше здоров'я від страшних хвороб (наприклад, раку або діабету). Та лише в тому випадку, якщо чай правильно заварити і пити у відповідний час. Який? Зараз розповімо!

Ось шість найпоширеніших помилок у заварюванні та подачі чаю, які можуть зробити улюблений напій небезпечним для здоров'я.

Пити чай натщесерце

Екстракт чайного листа пригнічує шлункову секрецію і знижує секрецію шлункового соку. Простіше кажучи, чай, випитий на порожній шлунок, пригнічує апетит, і ми відмовляємося від сніданку. А це — найбільший злочин проти нашого здоров'я, який ми можемо зробити вранці!

Заварювати чай занадто міцно

Золоте правило: по одній чайній ложці заварки на кожну чашку плюс іще одна — "для чайника". Якщо зменшити дозу, чай вийде занадто слабким, а от якщо перевищити, напій міститиме занадто багато кофеїну. Через це нервова система може прийти в занадто сильне збудження (у найбільш серйозних випадках може з'явитися тахікардія і тремор рук), а надлишок сечогінних речовин призведе до зневоднення організму. Крім того, надлишок танінів у дуже міцному чаї може несприятливо вплинути на роботу кишечника і спровокувати утворення запорів. Тож дотримуйтеся міри!

Пити занадто гарячий чай

Постійне вживання занадто гарячих напоїв призводить до подразнення слизової оболонки горла, стравоходу та шлунка. Регулярні опіки можуть призвести до утворення рубцевої тканини, яка має підвищену сприйнятливість до інфекцій і схильність до утворення злоякісних пухлин. Тож, заваривши чашечку запашного чаю, дайте напою трохи охолонути!

Пити чай відразу після їжі

Чай, випитий у перші пів години після їжі, погіршує засвоєння білків, а також заважає всмоктуванню багатьох корисних речовин, що містяться в їжі. Краще почекати 30-40 хвилин після трапези, а вже потім випити чашечку чаю, але без цукру і десертів.

Запивати чаєм ліки

Будь-які медикаменти можна запивати лише чистою водою без газу, інакше їх дія може бути ослаблена або, навпаки, посилена. І в жодному разі не можна приймати таблетки та порошки разом із чаєм: у цьому напої міститься дуже багато активних речовин, багато з яких категорично несумісні з ліками.

Пити вчорашній чай

Чай, що переночував у заварнику, не лише позбавляється більшості корисних речовин, у ньому ще й активно розмножуються патогенні мікроорганізми, здатні завдати серйозної шкоди нашому здоров'ю. Якщо свіжий чай — це ліки, то вчорашній, на жаль, - справжня отрута.

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись

Поет, співак та художник: Кременчук вшанував пам'ять Тараса Григоровича Шевченка. ФОТОрепортаж 516 0
Кременчуцький майстер, відомий на всю країну: коваль Геннадій Сметанко з виставкою в Кривому Розі. ФОТО 779 0
Дитячі посмішки, спів і танці – найкращий подарунок: як в МПК вітали жінок з 8 Березня. ФОТОрепортаж 812 0