Новини з 1996 року

Їжте нітрати на здоров'я і не купуйте нітрат-тестери, - МОЗ рекомендує!

Марина Баніт 08 серпня 2018 17:27 293 0

В.о. міністра охорони здоров'я на офіційній сторінці у ФБ продовжує руйнувати стереотипи українців. Вона розповідає про те, чому не варто боятися нітратів.

Якщо ви купували цьогоріч кавун, то, певно, думали про те, чи не забагато в ньому нітратів? Авжеж, адже всі чули про негативний ефект нітратів для нашого організму. У більшості людей слово “нітрат” - це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами. Втім тут є два "але":

1. Нітрати - це далеко не завжди отрута.
2. Вони містяться не лише в кавунах, а й у багатьох овочах і фруктах, воді та навіть у нашому організмі.

Разом з Клятий раціоналіст розповідаємо більше про те, що таке нітрати, продукти, в яких вони містяться, та як захистити себе від отруєння.

Нітрати - це солі азотної кислоти, які також називають селітрою. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.

Варто зазначити, що більшість здорових людей не матимуть проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно завдають шкоди.

На кількість нітратів у рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати, як-то: хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.

Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів. Насправді, зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. У середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок (https://goo.gl/np5vk2).

ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини вагою 60 кг. Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже в здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків (https://goo.gl/5PpnBD)

Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо ви все ж переймаєтеся з цього приводу, то ось кілька порад, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів та споживати їх менше:

📍Можна вживати менше овочів з першого врожаю - нітратів у них усе-таки може бути трохи більше. Тому ваша підозра, що не треба їсти перші кавуни - частково виправдана  :)

📍Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів

Це зовсім не обов’язкова процедура, яка в більшості ситуацій буде невиправданою. Але в деяких випадках (наприклад, якщо ви знаєте про високий рівень нітратів у ґрунтових водах) від цих частин можна позбавитись перед споживанням. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків - шкірку, в огірків та редиски - відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують у недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.

📍Готуйте овочі

Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.

📍І також не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють

Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й усі інші солі - фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати майже 1000%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.

І пам’ятайте, овочі - це невід’ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати кількість овочів у раціоні - абсолютно не потрібно.

 

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись