Новини з 1996 року

5 причин їсти овочеві та фруктові салати щодня

Валерія Макряшина 25 червня 2019 08:30 217 0

Вони неймовірно смачні й точно не нашкодять фігурі

Не все корисно, що салатом називається. Зрозуміло, що салати бувають різні. Олів'є, «Мімоза», «Столичний», оселедець «під шубою» та інші закуски, що складаються з несумісних продуктів і щедро заправлені майонезом, смачні, але абсолютно не корисні. Такі салати — це величезна кількість калорій і холестерин у чистому вигляді. Тобто шкода для здоров'я і фігури.

Інша справа — салати з сезонних овочів та зелені, які виросли в наших рідних широтах. Лікарі та дієтологи одностайно закликають вводити їх у меню щодня, тому що салати...

Корисні для мозку

Вживання овочевих і фруктових салатів уповільнює процес старіння мозку і знижує ризик розвитку деменції.

Шпинат, крес-салат, рукола, петрушка, латук, зелень і стебла селери, щавель, шпинат, огіркова трава — вся ця зелень, що входить до складу салатів, багата хлорофілом (сприяє посиленому транспортуванню кисню в мозок), вітаміном К (покращує когнітивні функції мозку), фолатами (захищають мозок від вікових змін, покращують пам'ять).

Дуже корисні для розуму і пам'яті компоненти салатів — червонокачанна капуста (багате джерело антиоксидантів поліфенолів, що запобігають розвитку хвороби Альцгеймера) і горіхи (волоські, кедрові, кеш'ю).

Зміцнюють серце, очищують судини

Темно-зелені листові овочі, солодкий перець і томати, які входять до складу салатів, багаті антиоксидантами, калієм, фолієвою кислотою, вітамінами А, С і К, зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Оливкова, кунжутна, лляна, соняшникова олії, якими заправляють овочеві салати, містять поліненасичені жирні кислоти, що знижують рівень «поганого» холестерину в крові, перешкоджаючи розвитку атеросклерозу. Одним з кращих «очищувачів» судин також є часник.

Корисні для серця і судин компоненти салатів — морепродукти та морська риба (варена або запечена). Вони ідеально поєднуються зі свіжими овочами та зеленню.

Профілактика онкозахворювань

Абсолютно всі овочі, фрукти, ягоди та зелень містять антиоксиданти, які знижують ризик виникнення раку. Чемпіонство тут належить броколі (містить три антиракових речовини — сульфофан, синергії та індол-3-карбінол), помідорам (багаті лікопіном — потужним антиоксидантом протипухлинної дії), часнику, буряку, моркві, полуниці й шпинату (містять вітаміни, що надають онкопротекторну дію).

Нормалізують роботу кишечника

Продукти рослинного походження — сирі овочі, фрукти, ягоди, зелень, а також відварені боби містять велику кількість харчових волокон (клітковини), без яких неможлива нормальна робота організму. Клітковина регулює перистальтику кишечника, нормалізує мікрофлору й уповільнює швидкість перетравлювання їжі, що допомагає контролювати апетит.

Рослинні волокна не засвоюються, і разом з ними організм залишають токсини й канцерогени: клітковина зв'язує їх у кишечнику і «тягне» за собою. Таким же чином вона «вимітає» надлишковий холестерин і цукор. У людей, які регулярно вживають у їжу клітковину, значно знижений ризик виникнення атеросклерозу, цукрового діабету, раку кишечника і серцево-судинних захворювань.

Покращують стан шкіри

Те, як ми виглядаємо, залежить передусім від того, що ми їмо. Чи потрібно пояснювати, що корисні речовини, які містяться в компонентах овочевих і фруктових салатів, найкращим чином впливають на нашу шкіру?

Є ще два аргументи на користь того, щоб їсти щодня овочеві, фруктові і ягідні салати: вони низькокалорійні (а значить, не нашкодять фігурі) і неймовірно смачні.

 

 

Поділитися з друзями

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись

«Бумеру - 15 років»: у Кременчуці відбувся ювілейний концерт репера Серьоги. ФОТО 199 0
Концерт «Дизель шоу» в Кременчуці зібрав аншлаг. ФОТО 372 0
"Доки світло не згасне назавжди": Макс Кідрук у Кременчуці презентував новий роман 609 0