
Відчути користь овоча можливо при регулярному вживанні. Корисні речовини накопичуються, а потім цілюще впливають на організм. Вплив, який чинить на людину брюссельська капуста: Присутність амінокислот і глюкози нормалізують роботу серця.
Знижується холестерин і утворення бляшок, мінімізується ризик атеросклерозу, бо складові капусти захищають і зміцнюють стінки судин.
Сприятливий вплив на зір надає лютеїн і вітамін А. Вони запобігають розвитку процесу дегенерації очної сітківки.
Вітамін К не тільки відповідає за кровообіг і кровотворення, а й забезпечує захист нервових клітин, завдяки чому активізується мозкова діяльність.
Аскорбінова кислота — природний антиоксидант. Без неї люди погано адаптуються в періоди міжсезоння.
Часті грип і застуди відступлять при включенні овоча в раціон. Брюссельська капуста зміцнює й оздоровлює людину, крім цього, допомагає впоратися з жіночими та чоловічими хворобами.
Користь брюссельської капусти для жінок
Багатство аскорбінової кислоти та білка грає неоціненну роль для жіночого організму. Ці компоненти допомагають:
в регулюванні репродуктивної функції; вирівнюють гормональний фон;
прискорюють обмін речовин.
Відомо, що брюссельська капуста знижує ризик розвитку онкології молочних залоз. При щоденному включенні в раціон ймовірність захворіти на рак знижується на 30%. Це відбувається під впливом кемпферола — речовини, що зменшує запалення в жіночому організмі та зміцнює серце. Крім цього, унікальна речовина знижує артеріальний тиск.
Важлива для жінок клітковина, що відповідає за регулярність щоденного випорожнення, що особливо необхідно людям у віці. Вона підтримує в нормі роботу травного тракту, а також сприяє зниженню рівня цукру в крові, запобігаючи появі цукрового діабету.
Важливо! Перед тим, як приступити до вживання капустяних плодів, необхідно проконсультуватися з дієтологами, які дадуть раду з приготування страв з овоча. В іншому випадку у жінок виникає ризик порушень з боку щитоподібної залози. При додаванні інших овочів користь брюссельської капусти тільки збільшується.
Користь брюссельської капусти для чоловіків
Попри низьку калорійність, овочева культура сприяє поповненню витраченої енергії чоловіків. Всьому виною білок, що входить до складу овоча. Цікавий факт, що саме брюссельську капусту включають в раціон спортсменів, що займаються важкими видами спорту. Тому капустяне пюре рекомендують вживати після тренувань.
Для чоловіків, робота яких пов’язана з хімічними реагентами, важкими металами, продукт також показаний, бо він виводить шлаки й шкідливі речовини з організму. Капустяні страви дозволяють знизити розумове перенапруження і нормалізувати нервовий, емоційний фон. Тому брюссельські качани корисні офісним працівникам.
Капуста нормалізує вироблення тестостерону, також добре впливає на репродуктивну систему, підвищує лібідо, знижує ризик імпотенції. Необхідна брюссельська капуста при наявності цукрового діабету, виразки шлунка і кишківника.
Шкода брюссельської капусти
Безсумнівно, корисних властивостей в овочі більше, ніж побічних ефектів, але все ж варто обережно вживати продукт, щоб не нашкодити собі. В яких ситуаціях шкода від капусти очевидна: Спільне вживання антикоагулянтів і капусти викликає тромботичні ускладнення. Вітамін До підсилює згортання крові, тим самим знижуючи результативність медпрепаратів.
Якщо організм чітко реагує на будь-який продукт сімейства хрестоцвітних, викликаючи алергічні реакції, то вживати капусту не варто.
Брюссельський овоч підсилює вироблення шлункового соку, що негативно позначається на його роботі.
Вживання великої кількості продукту викликає газоутворення і діарею.
Виключити продукт з раціону слід при холециститі, бо вітамін С може погіршити становище.
У будь-якому випадку, після разового споживання капусти, необхідно поспостерігати за реакцією організму. Якщо з’являються неприємні відчуття, краще відразу відмовитися від овоча.
У бланшованих плодах зберігається більше корисних компонентів, ніж в проварених.
Протипоказання до вживання брюссельської капусти
Наявність деяких захворювань передбачає заборону на вживання овоча:
хронічні захворювання шлунка та кишківника у стані загострення;
підвищена кислотність;
загострений холецистит;
подагра;
проблеми ендокринної системи;
алергія на продукт;
індивідуальна непереносність одного або декількох хімічних компонентів брюссельського овоча. Любителям цього сорту перед вживанням необхідно проконсультуватися з дієтологами, щоб дізнатися користь і шкоду.
Правила вживання брюссельської капусти
Смак брюссельської капусти значно відрізняється від звичної білокачанної, тому у свіжому вигляді її вживають не часто. Існує велика кількість рецептів по приготуванню овоча, де його смажать, парять, відварюють. Багато господинь віддають перевагу його жарити або запікати. Правила, якими керуються при приготуванні:
Плоди добре поєднуються з будь-якими овочами, приправами, спеціями, головне не перестаратися з ними, щоб не зменшити користь і не зіпсувати смак капусти.
При тривалому варінні качани стають м’якими, соковитими й смачними, але менш корисними.
Щоб зберегти максимум поживних речовин, проводити термічну обробку необхідно не більше 30 хвилин.
Після розморожування плоди стають в’ялими.
Щоб цього уникнути, перед заморожуванням брюссельські капустинки бланшують у гарячій воді.
При додаванні в салати у свіжому вигляді, продукт виділяє легку гіркуватість, тому перед приготуванням краще опустити його в окріп на пару хвилин.
У такому вигляді брюссельська капуста принесе користь для всіх членів сім’ї.
Важливо! Якщо немає протипоказань, особливих обмежень за кількістю з’їдається за день капусти також не існує.
Дієтологи вивели оптимальний рівень добового споживання — 300 г, якщо перебільшити, можуть виникнути побічні ефекти.
Застосування брюссельської капусти в народній медицині
Багатство хімічних елементів обумовлює застосування овоча при деяких захворюваннях. З брюссельської капусти готують відвари та настої:
При цукровому діабеті. Глікемічний індекс становить 30 одиниць — це досить низький показник, тому капусту дозволено їсти діабетикам будь-якого типу. Необхідно пам’ятати, що продукт може бути піддано термічній обробці, у свіжому вигляді він протипоказаний.
Плоди здатні запобігти появі панкреатиту, а також полегшити стан в стадії ремісії. Споживають їх у пюреподібному стані, попередньо відваривши. У перший день з’їдають дві ложки. Якщо побічних ефектів немає, то кількість збільшують до 100 г. Потрібно пам’ятати, що спеції й приправи використовувати не можна. При загостреному перебігу хвороби капусту не включають в раціон.
При схудненні. Розробляючи дієти, дієтологи намагаються включити капусту в раціон завжди, якщо у пацієнта немає протипоказань.
При наявності легеневих захворювань (астма, бронхіт та ін.) Добре допомагає сік, отриманий із брюссельської капусти. Посилити його дію можна додатковими компонентами. Наприклад, 100 мл капустяного, 50 мл морквяного і по 40 г соку редису і селери змішують, п’ють по 1 склянці на день (за 30 хвилин до їди). Приймання може тривати до повного одужання, а при астмі до зняття загострення.
Для підвищення відновних функцій після операцій п’ють бульйон, приготований з брюссельської капусти та курки.
При наявності серцево-судинних хвороб вживають капустяний настій. Подрібнюють 150-200 г плодів, заливають 0,5 л окропу і витримують протягом 20 хвилин. Рідину остуджують і проціджують, вживають спільно з діуретиками щодня, але не більше 1 разу на добу.
Починаючи курс лікування, необхідно отримати консультацію лікаря. Самолікуванням займатися небезпечно, навіть якщо продукт не викликає алергії. Велика ймовірність спровокувати розвиток інших хвороб.
Коментарі
Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись