
Українські господині з давніх часів використовували сметану для приготування страв. Важко уявити українську кухню без борщу зі сметаною, як і без млинців та вареників зі сметаною. Сьогодні мало що змінилося: ми, як і раніше, любимо сметану і щедро використовуємо її для щоденного та святкового столу. Тим більше, що завдяки сучасним технологіям виробництва, сьогодні доступна сметана різної жирності — від 15% та більше. Крім того, сметана, як і більшість молочних продуктів, містить безліч корисних вітамінів та мікроелементів.
Загальні відомості про сметану
Сметана виробляється шляхом молочнокислого бродіння з використанням спеціальних бактерій, в результаті чого отримуємо особливий смак, колір, запах та консистенцію продукту. Сьогодні у продажу можна знайти сметану різного ступеня жирності, найпоширеніша — 15% і 20-25%. Знежирена сметана буде корисна людям, яким небажано вживати жирні продукти — вона не шкідлива для здоров'я і водночас зберігає корисні поживні та смакові якості.
Різниця між сметаною та сметанковим продуктом
Сьогодні на полицях магазинів можна зустріти не лише сметану, але й сметанковий продукт. Хоча схожа назва, склад і смакові якості у них абсолютно різні. Сметана виготовляється з коров'ячого молока, тоді як у сметанковому продукті можуть бути рослинні жири та стабілізатори. Внаслідок цього сметанковий продукт коштує менше, ніж сметана.
Перед тим як зробити вибір на користь сметанкового продукту, варто добре подумати — його склад може бути не просто некорисним для організму, а навіть і шкідливим.
Користь і шкода сметани
Натуральною сметаною є кисломолочний продукт, який був отриманий в результаті збору з пастеризованих вершків, які квасять спеціальною закваскою. В результаті, в сметані з'являються активні біологічні речовини, які викликають безліч корисних властивостей. Склад же, і біологічна цінність продукту є наявність в сметані молочного білка, яке містить різні амінокислоти, молочний цукор, а також легкозасвоюваний жир. Також примітно, що в результаті сквашування в сметані з`являються інші біологічні речовини, які не характерні молочним продуктам.
Крім того, в сметані присутні вітаміни: - вітамін А й Е; - вітаміни В12 та РР; - незначна кількість вітаміну С. Також, містяться і мінеральні речовини, такі як кальцій і залізо, фосфор і магній, і інші мікроелементи, які необхідні для росту і розвитку організму.
Сметана, на подив швидко засвоюється нашим організмом, бо при сквашуваному продукту, в ній змінюється структура білка, внаслідок чого, засвоювання відбувається набагато простіше і швидше. Також, сметана робить значний вплив на роботу кишківника, шлунку, та інших органів травної системи. Наприклад, вона робить позитивний вплив на підшлункову залозу, «розвантажуючи» її та налагоджуючи нормальну роботу. Крім того, сметана стимулює апетит і позитивно впливає на гормональний фон організму.
Крім усього іншого, була доведена фундаментальна користь сметани на психоемоційний стан людини. Сметана, як і безліч молочних продуктів, містить велику кількість кальцію. Отже, вона робить позитивний вплив на зростання і розвиток кісток, зубів або нігтів, сприяє профілактиці захворювань кісткової системи, протидіє ламкості кісток і так далі.
На відміну від вершкового масла, сметана набагато менше містить холестерину, а це також ще один плюс даного продукту. Варто згадати корисне використання сметани як косметологічного і лікарського засобу для шкіри. Багато дівчат, виготовляють маски для обличчя на основі цього продукту, в результаті чого, сметана прекрасно омолоджує шкіру, надає їй молодості, свіжості й пружності, змінює відтінок шкіри на природний. Також відомо, що сметана, є відмінним засобом для зняття запалень шкіри, наприклад, після сонячної засмаги та опіків, викликаних в його результаті. Сметана містить у своєму складі корисні мікроорганізми й пробіотики, які допомагають налагодити роботу мікрофлори кишківника, і впорається із захворюваннями, пов’язаними з цим органом. Тобто, якщо скласти правильну сметанну дієту, вже через деякий час буде помітна відчутна користь даного продукту. Тому, сметану включають в склади дієт №5 і №7 в медицині, які пов’язані з лікуванням захворювань травної системи. Крім того, до корисних властивостей сметани можна віднести її вплив на розумові можливості й діяльність. В такому випадку, найбільш корисно вживати продукт з ранку і до обіду, тобто в першій половині дня. Що ж стосується зберігання продукту, то сучасну сметану, згідно з написами на пакуванні можна зберігати близько двох тижнів. Але це, як правило, стосується тільки магазинної сметани. Домашню ж сметану краще зберігати до 10 діб.
Шкідливі властивості
Що ж стосується шкідливих властивостей сметани, то тут необхідно зазначити також кілька негативних якостей. Зокрема, мова йде про те, що сметана, не рекомендується у випадках, якщо в організмі порушена кислотність. Також, через посередньо високої жирності та наявності різних добавок, консервантів, що входять до складу магазинської сметани, вона не може бути застосована у віці до 1.5-2 років. Що ж стосується домашньої сметани, то в цілому її можна давати дітям, проте в помірних кількостях.
Коментарі
Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись