
Дерен або кизил - це чагарник. Його садять і культивують з давніх часів.
Кизил морозостійка рослина, оскільки витримує зимові холоди до мінус тридцяти п'яти градусів за Цельсієм. Цікаво, що якщо під час цвітіння кизилу температура повітря падає нижче восьми градусів, квітки його закриваються і знаходяться в цьому стані очікування до потепління. Коли ж температура повітря стає прийнятною (до плюс 12 градусів) кизил продовжує своє цвітіння і зростання.
Плоди дерену невеликі, довгастої, грушоподібної або кулястої форми. Зовні ягода вкрита гладкою шкірочкою, відтінки можуть бути різні: темно-червоний, чорний, темно-фіолетовий, світло-червоний; під нею розміщується смачна, солодка, соковита м'якоть і кісточка. Важить одна ягода до 6 г, до 90% містить м'якоті.
Ягоди кизилу мають приємний кисло-солодкий смак. Їх вживаються в їжу свіжими або переробляють для приготування соків, сиропів, екстрактів, компотів, вина (які відзначаються своєрідним смаком і ароматом), наливок, настойок, варення, джемів, мармеладу, використовують як начинку для цукерок, зефір, пастилу.
Кизил споживають для профілактики атеросклерозу, нормалізування артеріального тиску, тиску судин головного мозку, усувають головні болі, попереджають склероз. Кизил, як і шипшина, сприяє зміцненню стінок судин, запобігає крихкість капілярів, використовується при венозної недостатності, набряках ніг, запаленні вен. Ягоди кизилу покращують апетит і відновлюють обмін речовин в організмі людини, покращення секреції шлунка і травлення, підвищення рівня гемоглобіну та виведення з організму токсичних речовин.
Особливо корисні ягоди дерену, якщо людина страждає цукровим діабетом.
Таким чином, рівень глюкози в крові не підвищується, при цьому посилюється діяльність ферментів у підшлунковій залозі і їжа повноцінно перетравлюється.
У профілактичних цілях кизил вживають в їжу при небезпеці отруєння парами ртуті, свинцем і ін. Ягоди кизилу радять включати в раціон при шкірних захворюваннях і екземі. Напої та настої з ягід кизилу рекомендують при шлунково-кишкових розладах і кровотечах, при захворюваннях порожнини рота.
Варення з кизилу. Для приготування варення потрібно півтора кілограма цукру на кожен кілограм ягід. Перебрані й промиті плоди кизилу заливають гарячим цукровим сиропом (зазначену кількість цукру розчиняють у 200 мл води або трохи більше, якщо буде потрібно). Після просочування ягід сиропом (через 6 – 8 годин) варення варять до готовності. Гаряче варення розфасовують у скляні банки та закривають.
Коментарі
Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись