
Рослинні волокна покращують травлення, підтримують здоров'я кишечника, знижують ризик хронічних захворювань. Людина отримує з їжею два види клітковини — розчинну та нерозчинну. У чому їхня відмінність і яку користь кожен різновид приносить організму?
Загальні властивості
Обидва типи рослинних волокон впливають на здоров'я людини:
полегшують випорожнення;
знижують рівень холестерину, що запобігає високому тиску та захворюванням серця;
стабілізують цукор у крові, зменшують ризик діабету;
збільшують тривалість життя;
забезпечують ситість, що сприяє схудненню.
Розчинна клітковина
Коли цей вид харчових волокон проходить через кишечник, утворюється гелеподібний склад. Це відбувається тому, що клітковина розчиняється у воді та інших рідинах організму.
Вона має такі позитивні властивості:
збільшує кількість корисних кишкових бактерій, які зменшують запалення в організмі та допомагають краще перетравлювати їжу;
знижує здатність тіла засвоювати жир;
нормалізує рівні холестерину та глюкози в крові.
Хороші джерела розчинної клітковини:
яблука.
ячмінь.
боби.
морква.
цитрусові.
овес.
горох.
Нерозчинна клітковина
Цей вид харчових волокон поглинає рідину, прилипає до інших матеріалів, тому сприяє м'якому випорожненню.
Основні переваги такої клітковини:
покращує здоров'я кишечника;
допомагає організму ефективніше переробляти відходи;
забезпечує регулярну дефекацію;
запобігає та лікує закреп;
знижує ризик геморою та дивертикуліту.
Нерозчинну клітковину містять такі продукти:
боби;
горіхи;
пшеничні висівки;
цільнозернове борошно;
овочі — цвітна капуста, стручкова квасоля, картопля та морква;
ягоди.
Коментарі
Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись