Як діє на організм кожен різновид рослинних волокон

336 0
Як діє на організм кожен різновид рослинних волокон

Рослинні волокна покращують травлення, підтримують здоров'я кишечника, знижують ризик хронічних захворювань. Людина отримує з їжею два види клітковини — розчинну та нерозчинну. У чому їхня відмінність і яку користь кожен різновид приносить організму?

Загальні властивості

Обидва типи рослинних волокон впливають на здоров'я людини:

полегшують випорожнення;

знижують рівень холестерину, що запобігає високому тиску та захворюванням серця;

стабілізують цукор у крові, зменшують ризик діабету;

збільшують тривалість життя;

забезпечують ситість, що сприяє схудненню.

Розчинна клітковина

Коли цей вид харчових волокон проходить через кишечник, утворюється гелеподібний склад. Це відбувається тому, що клітковина розчиняється у воді та інших рідинах організму.

Вона має такі позитивні властивості:

збільшує кількість корисних кишкових бактерій, які зменшують запалення в організмі та допомагають краще перетравлювати їжу;

знижує здатність тіла засвоювати жир;

нормалізує рівні холестерину та глюкози в крові.

Хороші джерела розчинної клітковини:

яблука.

ячмінь.

боби.

морква.

цитрусові.

овес.

горох.

Нерозчинна клітковина

Цей вид харчових волокон поглинає рідину, прилипає до інших матеріалів, тому сприяє м'якому випорожненню.

Основні переваги такої клітковини:

покращує здоров'я кишечника;

допомагає організму ефективніше переробляти відходи;

забезпечує регулярну дефекацію;

запобігає та лікує закреп;

знижує ризик геморою та дивертикуліту.

Нерозчинну клітковину містять такі продукти:

боби;

горіхи;

пшеничні висівки;

цільнозернове борошно;

овочі — цвітна капуста, стручкова квасоля, картопля та морква;

ягоди.

 

Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись

Авторизация