У чому цінність сиру з блакитною цвіллю

221 0
У чому цінність сиру з блакитною цвіллю

Сир з блакитною цвіллю виробляється за особливою технологією, з використанням "культурних" видів блакитної цвілі роду Penicillium. Категорія таких елітних сирів включає в себе продукти з характерним зеленуватим або блакитним відтінком сирної маси, особливою текстурою і вираженим, гострим ароматом.

Найвідомішими сортами серед сирів з цвіллю є Дор Блю, Рокфор і Горгонзола. Більш м'яким смаком і вишуканим ароматом володіють сири Брі і Бресс Блю.

Відомі й інші види блакитних сирів, крім технології виготовлення вони розрізняються по консистенції, аромату і присмаку, оцінити які здатні тільки справжні гурмани.

Корисні властивості сирів з блакитною цвіллю

Сири з блакитною цвіллю дуже корисні, їх цінність включає в себе наступні властивості:

протизапальну дію;

поліпшення травлення;

відновлення гормонального фону;

нормалізація психоемоційного стану, посилення вироблення серотоніну, усунення наслідків стресів і перевтоми;

ефективна боротьба з безсонням;

захист від негативного УФ-випромінювання, посилення вироблення меланіну в шкірних покривах;

підтримка серцево-судинної системи, посилення кровообігу.

Крім того, елітні сорти сиру надають омолоджуючу дію, ранозагоювальний і регенеруючий ефект.

Шкода і протипоказання

Блакитні сири не рекомендується їсти у великих кількостях, досить 50 грамів на добу. Натщесерце такий продукт краще не вживати, крім того "культурна" цвіль може стати причиною таких подібних дій:

дисбактеріоз, порушення мікрофлори кишечника;

загострення вже наявних хвороб шлунково-кишкового тракту;

алергічні реакції при індивідуальній непереносимості пеніциліну.

Не рекомендуються блакитні сир вагітним і під час годування груддю, в іншому продукт дуже корисний і може використовуватися навіть в якості антистресового засобу і для поліпшення кровообігу.

Як правильно їсти сир з блакитною цвіллю

Блакитні сири найчастіше подаються у вигляді самостійної закуски або в складі сирних тарілок. Дуже добре всі види сирів з цвіллю поєднуються з винами, грушами і виноградом, повною мірою розкриваючи свої унікальні смакові властивості. На основі блакитних сирів готують делікатесні салати і соуси, в невеликій кількості цей продукт можна додавати до м'яса і навіть в піцу.

Найкраще блакитні сири поєднуються з такими продуктами:

хрусткі хлібці;

фрукти (ідеальним варіантом є виноград або груша);

крекер;

практично всі види овочів;

гарячі супи.

Але, на відміну від звичайних сирів, сорти з цвіллю треба правильно подавати. Починати своє знайомство найкраще з брі, щоб мати можливість звикнути до досить специфічного смаку і запаху. Після цього можна переходити до інших сортів, з більш різкими запахами і вираженим смаком. Перед подачею на стіл сир слід нагріти до кімнатної температури, різати його треба дуже акуратно, намагаючись не змастити красивий малюнок, утворений цвіллю.


Коментарі

Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись

Авторизация