
Хрін - улюблена багатьма гостра приправа. Пікантний смак рослини розкриває багатогранність страви. Саме тому хрін використовується в кухнях багатьох народів. У чому користь хрону, лікувальні властивості і яку шкоду може таїти в собі спеція.
Хрін: корисні властивості
Корінь хрону містить цілий вітамінний комплекс, який допомагає боротися з різними недугами. У складі рослини - вітаміни групи В, С, Е, РР.
Листя хрону також принесе користь - у ньому міститься велика кількість речовин-фітонцидів, які є природними антибіотиками. Відвар з листя широко застосовується в косметології для усунення пігментації. Також він уповільнює процеси старіння клітин шкіри.
Як можна використовувати корінь хрону
Хрін має безліч корисних властивостей, серед яких:
сечогінна;
жовчогінна;
відхаркувальна - при респіраторних захворюваннях корінь хрону заспокоює кашель, благотворно впливаючи на відновлення слизової;
протизапальна - хрін стане помічником при ревматизмі, невралгії, заспокоїть біль у попереку;
протимікробна - застосовується в лікуванні ран, забоїв, дерматитів і грибкових ураженнях шкіри.
Крім того, користь хрону для чоловіків неоціненна. Він допомагає усунути таку делікатну проблему як імпотенція.
Корисною буде настоянка хрону на горілці при захворюваннях суглобів і остеохондрозі. Для того, щоб її приготувати, потрібно натерти корінь на дрібній тертці і наповнити ним пляшку до половини. Потім залити горілкою і настоювати два тижні в темному прохолодному місці. Настоянкою потрібно натирати хворі місця, після чого укутати їх і полежати протягом години.
У період простудних захворювань будуть актуальними натуральні "ліки" із застосуванням хрону. Для цього необхідно натерти хрін на тертці і вичавити з нього 50 мл соку. Потім змішати його з соком трьох лимонів. Спосіб застосування: приймати кожну годину по 1 чайній ложці, не запиваючи водою.
Wellness-дієтолог з медичною освітою, член Національної асоціації дієтологів і нутриціології Тетяна Кіхтєва, прокоментувала користь рослини:
"У 100 г кореню хрону міститься 130% від добової норми кремнію, 61% вітаміну С і 35% вітаміну В6. Він також багатий калієм, кальцієм і залізом, тобто володіє антиоксидантними властивостями і захищає від старіння й пошкодження клітини. Кремній стимулює синтез колагену, а значить допомагає зберегти тургор шкіри і здоров'я сполучної тканини. А вітамін В6 - це запорука здоров'я нервової системи і шлунково-кишкового тракту".
Кіхтєва також підкреслила, що хрін є відмінним народним засобом для зниження артеріального тиску і підвищення апетиту. Дієтолог зазначила, що корисним буде додавати сирий корінь в овочеві салати й супи.
Небезпека хрону: протипоказання до вживання
Незважаючи на очевидну користь хрону для організму, використання рослини в їжу категорично забороняється при:
хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
захворюванні нирок;
важких алергічних реакціях;
вагітності і годуванні груддю.
Коментарі
Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись