
Гречка не містить глютен і багата на поживні речовини — білок, клітковину, вітаміни і мінерали: її вживання дає певні плюси для здоров'я.
Покращує функції серця
Гречка містить корисні для серця поживні речовини: магній, мідь, клітковину. Магній відіграє важливу роль у регулюванні скорочення м'язів. Зокрема, він допомагає клітинам серцевого м'яза розслабитися, протидіючи кальцію, який стимулює скорочення.
З іншого боку, мідь допомагає регулювати частоту серцевих скорочень і знижує тиск. Щодо клітковини, яка міститься в гречці, — вона допомагає знизити рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) або "поганого" холестерину, який може накопичуватися у стінках артерій, збільшуючи ризик розвитку серцевого нападу або інсульту.
Покращує травлення
Гречка містить нерозчинну клітковину — такий її тип, який організм не може перетравити. Замість цього він притягує воду до калу, що в результаті забезпечує профілактику закрепу.
Більша частина нерозчинної клітковини в гречці міститься в лушпинні, що покриває крупу, і містить стійкий крохмаль, який діє аналогічно до нерозчинної клітковини. Стійкий крохмаль ферментується корисними кишковими бактеріями в товстій кишці. У результаті він виробляє коротколанцюгові жирні кислоти (SCFA), які служать живленням для клітин, що вистилають товсту кишку. Це покращує стан кишкової мікрофлори, підтримує зростання корисних бактерій.
Допомагає контролювати вагу
Гречка є низькокалорійною, до того ж вона багата на клітковину та білок. Ця потужна комбінація допомагає приборкати апетит, довше зберігаючи ситість. Крім того, подібна комбінація ефективно допомагає регулювати рівень цукру в крові. Його коливання провокують сильний голод і невгамовний апетит.
Допомагає у лікуванні діабету
Гречка може принести велику користь людям з діабетом, оскільки є насиченим джерелом складних вуглеводів, які довше перетравлюються організмом. Таке повільне перетравлення вуглеводів дозволяє довше зберігати стабільний рівень цукру в крові.
Коментарі
Для того, щоб залишити коментар, вам необхідно авторизуватись